Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Nationale familiefoto-oproep

De stichting Fotoweek roept iedere Nederlander op familiefoto’s – ook snapshots met een smartphone gemaakt – in een online fotoalbum te plaatsen. Dat kan sinds gisteren op www.grootstefamiliealbum.nl. Zo moet Het Grootste Familiealbum van Nederland ontstaan, hoopt de stichting, een initiatief van het Nederlands Fotomuseum en Foam. Het digitale album wordt na de Fotoweek in september opgenomen in het Nationaal Archief in Den Haag.

Het Nationaal Archief vindt het album een waardevolle aanvulling op de collectie, meldt Elwin Hendrikse, de specialist fotocollectie van het archief. „Dit wordt het eerste album in onze collectie dat via social media tot stand komt. We kunnen straks een beter tijdsbeeld dan ooit aan onze collectie toevoegen.”

Op de albumsite wordt verwezen naar tips om levendiger familiefoto’s te maken, zoals: zeg dat je tot 3 telt, en druk af bij 2 en 4, zodat er een spontanere foto ontstaat. Dat past allemaal in het doel van de stichting Fotoweek om Nederlanders ‘bewuster’ te maken van fotografie.

Aan de familiefoto-online actie, die uitmondt in de Fotoweek van 20-29 september, zijn wedstrijden en prijzen verbonden. Een van de foto’s wordt door jury en publiek gekozen tot mooiste familieportret. De jury, die bestaat uit onder meer Sacha de Boer en Humberto Tan en Ilvy Njiokiktjien, de Fotograaf des Vaderlands, nomineert vier portretten. Het publiek kan daarna van 12 tot en met 29 september stemmen op de vier genomineerde foto’s. De winnaar wint een familie-fotoshoot bij de Fotograaf des Vaderlands. Iedereen die een foto in het album plaatst kan zijn eigen familiealbum met korting bij de Hema afdrukken.

Het is dit jaar de eerste keer dat de Fotoweek georganiseerd wordt. Thema is ‘Kijk! Mijn familie’. Tijdens de week zijn in het hele land activiteiten rond fotografie, van kunst tot hobby. Voor de Fotoweek werkt Njiokiktjien aan een fotoserie over verjaardagen, die vanaf 1 september op de fotomanifestatie Noorderlicht in Groningen te zien is, en die deels ook in NRC Handelsblad gepubliceerd wordt.