Museum gestraft na schietpartij

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam mag drie maanden lang geen evenementen organiseren op het overdekte binnenplein. Dat heeft de gemeente Amsterdam bekendgemaakt. Burgemeester Van der Laan heeft deze maatregel opgelegd aan het museum, omdat hier in mei tijdens een Waterfront-dancefeest een 26-jarige man werd doodgeschoten. Horecagelegenheden worden standaard enige tijd gesloten als er is geschoten.

De organisator van het Waterfront-feest krijgt twee jaar lang geen evenementenvergunning. Overigens zegt de woordvoerder van de burgemeester dat de organisatie voor het feest in mei geen evenementenvergunning had aangevraagd terwijl dat wel had gemoeten. Waterfront was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.

Henk Dessens, directeur collecties van het Scheepvaartmuseum, noemt de maatregel „een gevoelige klap” voor de begroting. „Maar we denken dat we het op kunnen vangen.” Voor ongeveer twintig evenementen is gezocht naar andere locaties binnen of buiten het museum. Dat is in vrijwel alle gevallen gelukt, zegt Dessens.

Op het Waterfront-dancefeest werden vip-tafels verhuurd voor 750 euro per tafel. Aan zo’n tafel was plaats voor 8 mensen. Er zit een verdachte van de schietpartij vast.