Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Meer omzet kunstveiling door vraag uit Azië

De groeiende vraag uit Azië heeft de verkoop van kunst in de eerste helft van dit jaar opgedreven bij de twee belangrijke internationale veilinghuizen, Christie’s en Sotheby’s. Hun omzet steeg met respectievelijk 9 en 6,5 procent.

Het Londense Christie’s maakte eerder deze week bekend dat het in de eerste helft van dit jaar wereldwijd voor 2,4 miljard pond (2,78 miljard euro) had verkocht; 9 procent meer dan in dezelfde periode in 2012. De belangrijkste verkochte werken waren Jackson Pollocks Number 19 (40,1 miljoen euro), de op Picasso geïnspireerde Lichtenstein Woman with Flowered Hat (38,5 miljoen euro) en de roze Golconda-diamant, die een recordbedrag van 29,7 miljoen opbracht. Het veilinghuis zag het aantal Aziatische bieders met 15 procent stijgen.

Bij Sotheby’s nam het aantal Aziaten onder de bieders toe met 13 procent, wat bijdroeg aan de verkoopcijfers van 2,55 miljard dollar (1,95 miljard euro) in de eerste zes maanden van 2013. Dit is 6,5 procent meer dan de eerste helft van 2012. Opmerkelijke stukken bij Sotheby’s waren Barnett Newmans Onement VI (30,1 miljoen) en Gerhard Richters Abstraktes Bild (23,6 miljoen).

Stijgende prijzen tijdens economisch ongewisse tijden kunnen wijzen op een zeepbel in de kunstmarkt. Maar de verkoop is het afgelopen half jaar onverminderd sterk gebleven. Kopers uit andere landen dan de VS en Groot-Brittannië dragen hieraan in toenemende mate bij. „Kunstliefhebbers uit Latijns-Amerika, Rusland, Azië en het Midden-Oosten zijn al een tijd actieve kopers, maar nog niet eerder hebben ze zich zo beziggehouden met de veilingen als dit seizoen in Londen”, zei Robin Woodhead van Sotheby’s International tegen persbureau Reuters.

Chinezen hebben de afgelopen jaren steeds meer geld uitgegeven aan kunst. Pas in 2012 verminderde dat door de minder gunstige economische omstandigheden in het land.