Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Lang leve de zomer: muggen verjagen doe je zo

Een mug zou je zomaar eens kunnen steken deze zomer. Hoe kun je dat voorkomen?
Een mug zou je zomaar eens kunnen steken deze zomer. Hoe kun je dat voorkomen? Foto ANP / Jim Gathany

Welkom bij Feitjes op Vrijdag: vandaag behandelen we in verband met de aanstaande vakantiemigratie van menig Nederlander én de mogelijke horrorhittegolf die ons volgende week zal teisteren…muggen.

Of je nou in de buurt van stilstaand water woont, vakantie viert op een camping in een bosrijke omgeving of je überhaupt afvraagt waarom in een dichtbevolkte stadswijk zonder enig spoor van water in de buurt je huis tóch vol zit met muggen, die krengen hebben iedereen wel eens gestoken. Maar hoe komt het nou dat de ene persoon meer gestoken wordt dan de ander, vroeg ook The Wall Street Journal zich deze week af.

Weg met die bacteriën

Volgens de Amerikaanse moleculair bioloog dr. L.J. Zwiebel, hoogleraar aan Vanderbilt University, komen muggen af op onze lichaamsgeur:

“Dat komt weer door de bacteriën op onze huid. Die ‘flora en fauna’ van onze huid zijn een smakelijk hapje voor muggen, en kunnen toenemen als we veel transpireren of veel tijd buiten doorbrengen.”

De oplossing: meer wassen. Want hoe minder aantrekkelijke bacteriën, hoe minder muggen zich genoodzaakt voelen jou als maaltijd te nemen.

En als je dan gestoken wordt?

Vooral niet krabben, adviseert dr. Zwiebel. Muggen laten namelijk een slijmspoor achter nadat ze gestoken hebben, waarin onder meer een bloedverdunnend stofje zit om het bloed vrijer te laten stromen na de beet, en een plaatselijke verdoving. Het lichaam stuurt dan op die niet lichaamseigenstof tegengif af om de ‘indringer’ te verjagen. Als je dan gaat krabben, verspreid je deze stoffen, waardoor je lichaam meer tegengif gaat aanmaken en de irritatie groter kan worden.

Andere tips: als het niet te warm is, draag kleding die armen en benen bedekt en mijd de dageraad en de schemering, dan zijn muggen het actiefst.

Muggen gaan dus op zoek naar een geurprofiel

In 2007 beantwoordde nrc.next in de rubriek Next Question al de vraag waarom muggen alleen bepaalde mensen steken. Daar schreef Gretha Pama toen over dat de mug degene met het meest aantrekkelijke geurprofiel kiest:

“Wie dat is, kan enorm variëren: mensen produceren meer dan driehonderd verschillende geurstoffen. Dus als een mug kan kiezen, kiest hij. Zo niet, dan neemt hij wat zij kan krijgen.”

Zij, ja:

“Want alleen de vrouwtjes steken, om van het bloed dat ze zo binnen krijgen eitjes te maken.”

Fabeltje: muggen hebben voorliefde voor bierdrinkers

Vorig jaar augustus vroeg de nrc.next-redactie zich af of het verhaal dat muggen zich meer voelden aangetrokken tot bierdrinkers waar was. Redacteur Sabeth Snijders sprak entomoloog Bart Knols en muggendeskundige bij In2Care. Volgens Knols bestaat de fabel al sinds 2002, toen een Japanse studie verscheen waaruit bleek dat de Aziatische tijgermug een voorkeur had voor Japanners die net een biertje op hadden.

Mooi niet waar dus.

Ondanks het feit dat er nog geen betrouwbare studies bestaan waaruit blijkt dat bepaalde etenswaren of dranken muggen aantrekken, blijft wel dat geurprofiel terugkeren:

“We weten dat je geurprofiel verandert na het drinken van bier of het eten van knoflook. Maar tot nu toe heeft niemand kunnen aantonen dat mensen hierdoor significant meer of minder worden gestoken”, aldus Knols.

Kunt u dus mooi nog voor de schemering inzet genieten van een (wit)biertje op een terras.