Lachen geblazen

De Litouwse kunstenaar Tadas Cerniauskas bewerkte zijn bezoekers met een bladblazer Fotoserie Blow Job is het hilarische resultaat Het project werd een onverwachte hit

‘De kracht is te vergelijken met wat je voelt als je je hoofd uit het raam steekt van een auto die 300 mijl [ongeveer 480 km] per uur rijdt”, vertelt de Litouwse kunstenaar Tadas Cerniauskas. Volgens Cerniauskas zijn de foto’s die hij maakte voor het project Blow Job niet alleen vermakelijk omdat de modellen er grappig uitzien, maar ook omdat ze zelf meelachen. „De geportretteerde moest diep inademen en zijn adem vasthouden totdat mijn assistent de wind in zijn gezicht blies.”

De 29-jarige Cerniauskas is oorspronkelijk opgeleid tot architect, maar besloot zich in 2010 volledig op fotografie te storten. Voor Blow Job fotografeerde hij modellen terwijl een krachtige bladblazer een enorme luchtstroom in hun gezicht blies. „Niemand is gewond geraakt”, vertelt hij, „maar we hebben wel wat veiligheidsmaatregelen genomen en alles zo goed mogelijk voorbereid.”

Cerniauskas heeft de serie bedacht tijdens de Design Week van de Litouwse hoofdstad Vilnius, voor de open dag van het gebouw waar zijn studio Tadao Cern is gevestigd. „Ik wilde iets doen waar alle bezoekers aan konden deelnemen.” Het kostte Cerniauskas niet meer dan een paar seconden om een foto te nemen.

Cerniauskas had al snel door dat het project weleens een hit zou kunnen worden. „De studio stond opeens vol met mensen die zich ontzettend amuseerden en filmpjes maakten met hun telefoon”, legt hij uit. „Enkele dagen later zette ik de beelden online. Toen ik de volgende morgen mijn computer aanzette, had ik in mijn mailbox vijftig interviewaanvragen.”

Het project was bedoeld voor niet meer dan een dag. Het moest de Litouwer bekender maken in zijn stad Vilnius

„Het omgekeerde gebeurde”, besluit hij lachend. „Ik krijg al maanden aandacht uit de hele wereld – meer dan in mijn eigen land.”

Bekijk de rest van fotoserie Blow Job, en filmopnamen, op tadaocern.com

    • Joke Beeckmans