Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Bouw

‘Kosten asbestaffaire Utrecht bijna negen miljoen euro’

De met asbest besmette flat aan de Marco Pololaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland
De met asbest besmette flat aan de Marco Pololaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland Foto ANP/ Koen van Weel

De asbestbesmetting in de Utrechtse wijk Kanaleneiland heeft 8,9 miljoen euro gekost. Dat meldt de NOS op basis van gegevens van woningcorporatie Mitros.

De kosten beslaan onder meer het schoonmaken van de woningen, hotelovernachtingen voor de bewoners die hun huis moesten verlaten, onderzoeken en laboratoriumtesten, onkosten- en schadevergoedingen, de huur en inrichting van tijdelijke logeerwoningen en beveiliging van de buurt.

Ton aan schadevergoedingen

Mitros heeft tot nu toe ongeveer een ton uitgekeerd aan schadevergoedingen, meldt de NOS. Het gaat in totaal om zo’n 215 schadeclaims. Veel bewoners moesten door de asbestbesmetting hun meubilair, kleding of vloerbedekking vervangen.

De woningcorporatie zegt van de kwestie te hebben geleerd. Volgens Mitros is een belangrijke les dat ze de renovatie van de resterende flats in de buurt “drastisch anders” aanpakt. Mitros pakt minder woningen tegelijkertijd aan en bewoners mogen tijdens de werkzaamheden niet in hun huis blijven wonen; ze worden ondergebracht in logeerwoningen.

Jaar sinds vrijkomen asbest in wijk

Aankomend weekend is het precies een jaar geleden dat ruim driehonderd mensen hun woningen in Kanaleneiland moesten verlaten, omdat er asbest aanwezig zou zijn, vrijgekomen bij renovatiewerkzaamheden.

Een groot gebied werd vanwege de kankerverwekkende stof hermetisch afgesloten. De meerderheid van de bewoners kon na twee weken terug naar huis, maar bijna 50 gezinnen verbleven zeven tot negen maanden in logeerwoningen, omdat hun huis nog moest worden schoongemaakt. Twee gezinnen wilden niet terugkeren naar de wijk en verhuisden.

Hard oordeel over aanpak

Een onderzoekscommissie velde later in het jaar een hard oordeel over de aanpak van de asbest. De ontruiming van drie flats was “disproportioneel” en de crisisorganisatie had “onvoldoende gefunctioneerd” en was “onnodig belastend”. Burgemeester Aleid Wolfsen erkende daarop fouten van de gemeente en bood zijn excuses aan.