Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Volgende week beslissing over nieuwe schaatstempel

Een artist impression van het nieuwe Icedôme Almere
Een artist impression van het nieuwe Icedôme Almere Foto ANP/ Comm. Gemeente Almere

De KNSB moet binnen vijf dagen voorlopig hebben besloten waar de toekomstige schaatstempel van Nederland komt. Het Almeerse Icedôme werd in een kort geding vandaag in het gelijk gesteld.

De rechtbank in Utrecht oordeelde vandaag dat de KNSB en sportkoepel NOC*NSF zich moeten houden aan de gemaakte procedureafspraken. Beide hebben onvoldoende onderbouwd waarom zij daarvan mogen afwijken. Nemen de KNSB en NOC*NSF geen voorlopige beslissing over de nieuwe schaatshal, dan moeten ze een dwangsom van maximaal 500.000 euro betalen.

Icedôme kreeg al in rapport voorkeur boven Thialf

Icedôme Almere kreeg eerder van een commissie de voorkeur boven Thialf in Heerenveen en het Zoetermeerse Transportium. Dat rapport lekte ruim een week voor de deadline uit, waarna de KNSB besloot de plannen van de drie ijsbanen door te laten rekenen door de accountants van Ernst & Young. Ook wilden ze onderzoeken hoe realistisch de geschatte bezoekersaantallen waren.

De definitieve beslissing liep daardoor flinke vertraging op; de KNSB wilde pas een beslissing nemen over de nieuwe landelijke schaatslocatie in september. De partijen achter Icedôme stapten daarop naar de rechter. Zij stelden dat het oneerlijk was ‘om halverwege de spelregels aan te passen’.

De afgelopen maanden ontstond er een stevige Friese lobby voor het behoud van Thialf als locatie voor het topschaatsen. Onder anderen Sven Kramer en Epke Zonderland steunden een mediaoffensief. De provincie Friesland stelt vijftig miljoen euro beschikbaar voor de renovatie van het beroemde schaatsstadion.