Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Kijken: dit is de robotversie van Epke Zonderland

Kiek ‘m goan, dit robotje. Hij doet zomaar een perfecte vierdubbele backflip. Die heeft duidelijk inspiratie geput uit de wereldprestatie van een zekere landgenoot tijdens de Olympische Spelen van 2012.

Screenshot Youtube.com

Kiek ‘m goan, dit robotje. Hij doet zomaar een perfecte vierdubbele backflip. Die heeft duidelijk inspiratie geput uit de wereldprestatie van een zekere landgenoot tijdens de Olympische Spelen van 2012.

Warmdraaien, nog wat warmdraaien, nog even wat langer draaien…en dan! Kijk hoe precies dit turnende Japanse robotje genaamd Hinamitetu neerkomt op de mat, net als Zonderland in 2012:

Maar het gaat natuurlijk ook wel eens mis:

Maar wacht, er zijn nog meer filmpjes van turnende robotjes. Een eerder filmpje toont bijvoorbeeld dat Hinamitetu er nog wat anders uitzag, maar al wel net als een mens de barre vast kon grijpen:

Mechano Boy kon er ook al wat van

Volgens techsite Gizmag zijn er al eerder turnrobots gebouwd. Al in 1999 ontwikkelden onderzoekers van het TITCH Yamakita Lab en het Sanpei Lab een mensachtige robot genaamd Mechano Boy die zo’n vijftien centimeter hoog kon springen en een horizontale barre kon vastgrijpen. Hij kon ook zijn benen opgooien en rechtop balanceren. Dat project eindigde volgens de site in 2002.

Nog een keer Zonderland dan

Herbeleef nog één keer die geweldige sprong van Zonderland met evenzo geweldig commentaar van Hans van Zetten: