Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Bouw

Kerry: basis voor vredesonderhandelingen Israël en Palestijnen - ‘geen doorbraak’

John Kerry tijdens zijn persconferentie, waar hij het nog niet geformaliseerde akkoord bekendmaakte. Het is de zesde keer sinds februari dat hij in Israël is.
John Kerry tijdens zijn persconferentie, waar hij het nog niet geformaliseerde akkoord bekendmaakte. Het is de zesde keer sinds februari dat hij in Israël is. Foto Reuters / Mandel Ngan

Israël en de Palestijnen hebben het fundament gelegd voor hervatting van de vastgelopen vredesonderhandeling. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry medegedeeld.

Het gaat om een akkoord, dat nog niet helemaal formeel is, over de basis waarop de onderhandelingen kunnen worden hervat. In de woorden van Kerry:

“We hebben een akkoord bereikt dat de basis legt voor het hervatten van directe onderhandelingen tussen de Palestijnen en Israël. Het akkoord moet nog wel geformaliseerd worden.”

Kerry stelt dat Israëlische en Palestijnse onderhandelaars “snel” het akkoord om verder te gaan praten zullen afronden in Washington. Volgens Leonie van Nierop, onze correspondent in Israël, drukt Kerry zich wel heel voorzichtig uit.

“Kerry is hier nu voor de zesde keer sinds hij in februari minister werd, dus hij voelde zeker druk om met iets te komen. Maar een principe-akkoord voor overleg dat nog niet is geformaliseerd, kun je nog geen grote doorbraak noemen. De verwachting is wel dat er binnenkort onderhandelingen zullen plaatsvinden. Maar dan is het nog zeer de vraag of daar succesvol resultaat uitkomt.”

De onderhandelingen zitten al jaren vast, vooral wegens de doorgaande bouw van Israëlische nederzettingen in bezet gebied. Begin deze maand liet John Kerry al weten dat het begin van nieuwe vredesonderhandelingen binnen bereik is.