Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Justitie onderzoekt of dode vrouw (91) werd mishandeld

Politie en justitie onderzoeken of een 91-jarige vrouw uit Den Bosch op 24 mei dit jaar overleed aan de gevolgen van een val uit bed, of dat er sprake was van een misdrijf. Dat maakte haar familie deze week bekend.

De vrouw, mevrouw Snijders, kwam eind mei in het ziekenhuis terecht met een gebroken nekwervel, een gebroken neus, vier hoofdwonden, vier gebroken ribben, open knieën en een wond op haar scheenbeen. „Ik ben niet gevallen”, zei ze tegen haar twee dochters, vertelt Lucas Böke namens haar familie. Wat er wel was gebeurd, vertelde ze niet. Böke: „Dat durfde ze niet.” Anderhalve dag later overleed ze.

De zorgorganisatie Van Neynselgroep spreekt van „een noodlottig valincident”. De familie van mevrouw Snijders gelooft niet in een val en diende een officiële klacht in bij de zorgorganisatie. Ook de arts die de doodsoorzaak van mevrouw moest vaststellen, had twijfels. Daarom is sectie op haar lichaam verricht. „Het wachten is nu op het rapport van het Nederlands Forensisch instituut”, zegt een politiewoordvoerder.

Mevrouw Snijders woonde in een aanleunwoning en moest ’s nachts bellen als ze hulp nodig had. De familie van Snijders had al vaker geklaagd bij de Van Neynselgroep. Omdat mevrouw ’s nachts onder de ontlasting kwam te zitten, nadat haar stomazak niet goed was bevestigd. Omdat ze had verteld dat ze heel hardhandig van het toilet was gerukt. Vlak voor haar dood had de familie de zorgcoördinator gewezen op de vele blauwe plekken van mevrouw Snijders. Böke: „De zorgcoördinator antwoordde: ‘Mevrouw wordt gewoon snel blauw.’”

De Van Neynselgroep laat na een eigen intern onderzoek, ook iemand van buiten het incident onderzoeken. „Wij wachten de uitkomsten van alle onderzoeken af en zijn daarna bereid commentaar te leveren” schrijft de zorgorganisatie in een persbericht.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg zegt dat er meerdere meldingen zijn binnengekomen over de Van Neynselgroep in Den Bosch. Een woordvoerder: „Wij nemen die meldingen zeer serieus en zijn er intensief mee bezig.” Of er sprake is geweest van mishandeling door medewerkers van de Van Neynselgroep, zal moeten blijken.

Naar schatting worden jaarlijks 200.000 ouderen boven de 65 jaar mishandeld. Dat gebeurt door partners, familie, huisvrienden of zorgverleners. Onlangs begon de rijksoverheid op radio en televisie een voorlichtingscampagne die het taboe op ouderenmishandeling moet doorbreken. „Veel ouderen schamen zich of zijn bang om over hun mishandeling te vertellen”, zegt Elke van Wageningen van het Nationaal Ouderenfonds.

Het Ouderenfonds vreest dat als gevolg van bezuinigingen en toenemende werkdruk bij zorginstellingen het aantal gevallen van ouderenmishandeling zal toenemen. Van Wageningen: „Er is een directe relatie tussen hoge werkdruk en de kans op mishandeling. Dat zien wij ook bij mantelzorgers.” Het fonds adviseert zorginstellingen serieus om te gaan met klachten van ouderen en familie, om mishandeling zo veel mogelijk te voorkomen.