Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Het regent haaien in LA

Als tornado’s haaien uit de oceaan opslurpen en in Los Angeles neerkwakken, breekt in Sharknado daar de hel los voor de bewoners. Te absurd scenario om een film van te maken? De Amerikaanse tv-zender Syfy, die grossiert in idiote films voor een laag budget, heeft het gedaan. De film werd vorige week uitgezonden, en veroorzaakte een storm aan reacties. Syfy is er zo van onder de indruk dat besloten is dat er een Sharknado 2 komt, waarin het haaien regent in New York.

Terwijl op 12 juli zo’n 1,4 miljoen mensen werkelijk naar de tv-film keken, werden er op het hoogtepunt van de Twitterstorm circa 5.000 tweets per minuut aan gewijd. Zo meldde Damon Lindelof, een van de bedenkers van de hitserie Lost, terwijl hij naar de film keek: „Ik ga de sequel van Sharknado schrijven nog voordat de film afgelopen is.” De 68-jarige actrice Mia Farrow (Rosemary’s Baby) was zo onder de indruk dat ze per tweet alleen kon uitbrengen: „OMG OMG Sharknado.”

Toch moet de aandacht voor Sharknado, waarin een haai door de iconische letters Hollywood crasht, de grotefilmmakers te denken geven. Waar het gemiddelde filmspektakel ruim 100 miljoen dollar kost (After Earth, Pacific Rim), is Sharknado voor 1 miljoen in elkaar gespijkerd, wat overigens zichtbaar is. Eén serieuze recensent heeft de film al omschreven als „voortreffelijk idioot”.