Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Film

Goeie timing: lome zomerfilm over Romeinse dames

Eigenzinnige bejaarde dames brengen Maria Hemelvaart samen door.
Eigenzinnige bejaarde dames brengen Maria Hemelvaart samen door.

Pranzo di Ferragosto (Gianni Di Gregorio, 2008) Ned. 2, 23.15 - 00.31 uur

Films die de zomerhitte als achtergrond hebben, zouden een mooi retrospectief kunnen opleveren: van Ulrich Seidls Hundstage tot Billy Wilders The Seven Year Itch. De heerlijk lome Italiaanse film Pranzo di Ferragosto hoort daar zeker ook bij. Hij speelt zich af in Rome op Ferragosto (Maria Hemelvaart), een feestdag midden in augustus. Het is snikheet en elke inwoner van Rome met een beetje verstand houdt elders vakantie. Zo niet vrijgezel Gianni, gespeeld door regisseur Gianni Di Gregorio.

In een schemerig appartement in de Romeinse wijk Trastevere zorgt hij voor zijn hoogbejaarde moeder. In een permanente roes van witte wijn doorloopt hij berustend zijn dagelijkse sleur: boodschappen doen, kletsen, roken en koken. Huisbaas Luigi vraagt hem in ruil voor achterstallige huur zijn oude moeder en tante op de feestdag onder zijn hoede te nemen. Even later dumpt ook zijn huisarts zijn moeder Grazia, voorzien van voedselvoorschriften en medicijnen.

En dus mag Gianni een dag lang bemiddelen tussen vier eigenzinnige bejaarde dames die elkaar niet kennen. Ze sluiten zich op in hun kamers, stelen voedsel, ruziën over de televisie en knijpen er tussenuit om zich te bedrinken.

Neem na het kijken van het innemende, semi-autobiografische regiedebuut van de indertijd 58-jarige Di Gregorio gerust een verkoelend drankje.