Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Gefuseerde woningcorporaties hebben zelfs méér bedrijfslasten

Het kantoorgebouw van Vestia in Den Haag.
Het kantoorgebouw van Vestia in Den Haag. Foto ANP / Lex van Lieshout

Fuseren om kosten te besparen was jarenlang de trend onder woningcorporaties, maar dat leidt niet tot lagere kosten. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een onderzoek dat vandaag wordt gepresenteerd.

Naast de ‘systeembanken’ kennen we nu ook de ‘systeemcorporaties’: woningcorporaties zoals Vestia (ooit 89.000 woningen) die zo groot zijn geworden dat ze de hele sociale huisvesting meesleuren als ze omvallen. Dit soort molochs wil minister Blok (Wonen, VVD) kunnen opsplitsen, lekte eerder al uit.

In 1997 telde Nederland nog 764 corporaties, in 2010 nog maar 400. En de 40 procent van de sector die in die periode fuseerde, heeft driekwart van de woningvoorraad in bezit.

Maar leiden al die fusies ook tot kostenbesparing? Houden de maatschappelijke ondernemers meer geld over voor huurders? Nee, concludeert het PBL. Fusies leiden gemiddeld niet tot lagere (of hogere) bedrijfslasten, zoals salarissen, onderhoud en bijvoorbeeld automatisering. Schaalvergroting op zich biedt geen financiële voor- of nadelen. Een opmerkelijke conclusie, ook voor de parlementaire enquêtecommissie die de sector doorlicht.

Sterker, los van het fusie-effect blijken gefuseerde corporaties gemiddeld hogere bedrijfslasten dan hun collega’s te hebben. Een fusie brengt wat verhuiskosten met zich mee. “Maar het kan ook liggen aan de bedrijfscultuur of de inrichting van de organisatie”, zegt PBL-onderzoeker Edwin Buitelaar. Want vaak maakten de fusiepartners van tevoren al veel kosten: een reden om te fuseren.