Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Forse stijging internettaps door overheid

Schotelpark in het Friese Burum dat onder andere wordt gebruikt voor afluisteren door de overheid.
Schotelpark in het Friese Burum dat onder andere wordt gebruikt voor afluisteren door de overheid. Foto ANP / Hoge Noorden

Het aantal telefoon- en internettaps is fors gestegen, meldt minister Opstelten van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Tweede Kamer. Waren er in 2011 nog maar 3331 internettaps, in 2012 steeg dat aantal tot bijna 17.000. Volgens de overheid komt de stijging door de opkomst van de smartphone in Nederland.

Met een kleine kanttekening, aldus de minister:

“Voor een tap op een smartphone moeten er (technisch gezien) twee worden geteld: één op spraak en één op het datakanaal.”

De minister benadrukt dat het gaat om getapte nummers en niet om het aantal getapte personen. “Dat is van belang, omdat criminelen vaak verschillende telefoons gebruiken of regelmatig van telefoonnummer wisselen”, aldus de minister.

Aantal telefoontaps ook gestegen

Ook het aantal telefoontaps is gestegen. In heel 2012 kwam het aantal telefoontaps uit op 25.487, 3 procent meer dan in 2011. Het aantal keer dat de Nederlandse opsporingsdiensten historische gegevens vorderde steeg met 10 procent naar 56.825 keer. Hierbij gaat het om zogenoemde historische gegevens, bijvoorbeeld over het nummer van een beller, gebeld nummer, datum, tijdstip en de locatie op het moment van de start van een gesprek.

Het College voor de Rechten van de Mens meldde eerder deze maand dat in Nederland veel meer telefoons worden afgetapt dan in andere landen, schrijft persbureau Novum. Volgens het College grijpen opsporingsdiensten ‘welhaast automatisch’ naar telefoontaps als opsporingsmethode, zonder dat wordt gekeken of er andere methodes zijn die een minder grote inbreuk maken op het privéleven van de betrokkenen.

Het College wil dat er verder onderzoek wordt gedaan naar het gebruik van telefoontaps, en wil weten waarom er niet vaker naar andere opsporingsmiddelen wordt gegrepen zoals undercoveragenten of de plaatsing van microfoons.