Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Ex-CIA-chef van Milaan in Panama gearresteerd

In Panama is de voormalige CIA-chef in Milaan gearresteerd, Bob Lady. Hij was in Italië veroordeeld wegens de ontvoering in 2003 van een moslimgeestelijke, in het eerste proces wereldwijd tegen de illegale CIA-vluchten met terreurverdachten.

De 59-jarige Lady was in september vorig jaar definitief veroordeeld, samen met 22 andere CIA-medewerkers die bij de ontvoering betrokken waren. Lady, die Italië had verlaten toen justitie de ontvoering begon te onderzoeken, werd bij verstek veroordeeld tot negen jaar cel.

Omdat de anderen lichtere straffen hebben gekregen, is alleen tegen Lady een internationaal arrestatiebevel uitgegeven. Hij werd woensdag aangehouden aan de grens met Costa Rica.

Italië en Panama hebben geen uitleveringsverdrag. Italië heeft twee maanden de tijd om Panama formeel om uitlevering te vragen. Panama heeft goede betrekkingen met de VS.

Met steun van de voormalige Italiaanse militaire inlichtingendienst regelde de CIA op 17 februari 2003 de ontvoering van Abu Omar, een Egyptische geestelijke die in Italië politiek asiel had gekregen. Volgens een reconstructie van de Italiaanse justitie is hij opgepakt in de via Jenner in Milaan en daarna via de Amerikaanse basis bij Aviano naar Frankfurt en later Egypte gevlogen. Bij zijn ondervraging is Abu Omar gemarteld.

Ook andere terreurverdachten zijn met geheime CIA-vluchten naar met de VS bevriende landen gebracht en daar gemarteld.