Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Dure tegenvaller voor goedkope Windows

Windows RT, de goedkope versie van Windows 8, levert een dure tegenvaller op. Microsofts eerste tablet wordt slecht verkocht. Het bedrijf moet 900 miljoen dollar (685 miljoen euro) afschrijven op de vorig jaar geïntroduceerde Surface tablet, het Windows-alternatief voor de iPad.

Wat bedoeld was als een inhaalslag op Apple loopt uit op een teleurstelling. Donderdagavond maakte Microsoft bekend dat het met grote hoeveelheden, vermoedelijk miljoenen, onverkochte Surface RT tablets opgescheept zit. Surface RT is een tablet met de goedkope variant van Windows 8, bedoeld om te werken met zuinige ARM-chips. Het was ook de eerste tablet die Microsoft zelf ontwikkelde.

Maar voor consumenten is moeilijk te verkroppen dat Windows RT niet overweg kan met normale Windows-programma’s. Gebruikers zijn afhankelijk van de nieuwe apps die ontwikkelaars speciaal voor Windows 8 moeten schrijven. Dat gaat trager dan topman Steve Ballmer wil, omdat de meeste ontwikkelaars software maken voor de mobiele gadgets van Apple en Google.

Andere fabrikanten waren ook al huiverig om tablets met ‘RT’ te maken. Afgelopen week voerde Microsoft al een forse prijsverlaging in om van onverkochte tablets verlost te worden. Zo lijkt het RT-project op een mislukking uit te lopen, die herinneringen oproept aan de tablet-avonturen van HP en BlackBerry.

Surface Pro

De reacties op Microsofts professionele tablet/laptop-variant, Surface Pro, zijn een stuk positiever. Die werkt met een volwaardige Windows-versie op een Intel-processor en kan wel met reguliere Windows-programma’s overweg kan. Het is voor Microsoft te hopen dat de imagoschade van Surface RT niet afstraalt op zijn belangrijkste product. De consument is toch traditioneler dan Microsoft dacht, blijkt ook uit de aanstaande aanpassingen in Windows 8.1.  En de verschillen tussen RT en Windows 8 blijken ondanks alle marketinginspanningen te verwarrend.

Vorige week presenteerde Steve Ballmer een ingrijpende reorganisatie voor het bedrijf, dat net als Apple hardware en software wil combineren. Zo moet krimp van de traditionele pc-markt afgewend worden. In het gebroken boekjaar 2013 kwam de omzet op 77,8 miljard dollar uit, een groei van 5,6 procent ten opzichte van vorig jaar. De winst bedroeg 21,8 miljard dollar, een stijging van 28 procent. Het zijn vooral Microsofts zakelijke producten als Office en de webdiensten die de moeilijkheden van de Windows-tak moeten compenseren.

Tegenvallers Intel en Nokia 

Chipmaker Intel, marktleider in de processors voor pc’s, merkt ook dat de pc-verkopen dalen door de opkomst van de tablets. De omzet van de PC Client Group daalde met 7,5 procent. Intel hoopt dat een nieuwe generatie zuinige chips het bedrijf weer een betere positie zullen geven ten opzichte van de tablets en smartphone die voornamelijk op ARM-processors draaien. De Haswell chip levert notebooks op die het 12 uur volhouden op een volle accu. Beter dan een tablet pc, dus.  Dat biedt kansen voor Windows 8 en 8.1.

Microsofts partner, de Finse telefoonfabrikant Nokia, krijgt hardere klappen te verwerken. Hoewel de verkopen van de Lumia smartphone - met Windows Phone - stegen tot 7,4 miljoen exemplaren, verloor het bedrijf een kwart van zijn omzet in het afgelopen kwartaal. Dat is vooral te wijten aan een forse daling van de verkopen van goedkope telefoons. Bij die tak verdwijnen ook 440 banen. Nokia’s kwartaalomzet kwam uit op 5,6 miljard euro, met een verlies van 115 miljoen euro. Dat is een verbetering vergeleken met het miljardenverlies van vorig jaar. Maar vergeleken met de verkopen van iPhones en Android-toestellen, met name die van Samsung, is de Lumia-reeks nog een kleine concurrent. Wel verkocht Nokia afgelopen kwartaal meer smartphones dan BlackBerry (7,4 versus 6,8 miljoen). Dat maakt de vooruitzichten voor de Canadese telefoonmaker er niet beter op.

Net geïntroduceerd in de VS: de Nokia Lumia 1020 met PureView camera (41 megapixel)

 

Google

Ook Google, de bedenker van het meest gebruikte mobiele besturingssysteem Android en de belangrijkste concurrent van Microsoft, presenteerde donderdagavond zijn kwartaalcijfers. De omzet steeg tot 14,1 miljard dollar, een groei van 19 procent.

Google verdient het gros van zijn geld met advertenties maar merkt dat klanten minder betalen voor advertenties op mobiele apparaten. De prijs per klik daalde gemiddeld met 6 procent. Beleggers reageerden teleurgesteld: ze hebben twijfels of Google wel voldoende weet te profiteren van klanten die meer gebruik maken van tablets en telefoons.

Googles nettowinst bedroeg 3,2 miljard dollar. Motorola, de telefoonfabrikant die door Google werd overgenomen, levert nog altijd een verliespost van 199 miljoen dollar op. Het internetbedrijf heeft nog geen concreet product ontwikkeld in samenwerking met de nieuw verworven hardwaretak. Er komt wel een nieuwe telefoon aan, de Moto X waarmee Motorola weer een plek wil heroveren op de massamarkt. Het aandeel Google, dat afgelopen jaar met 30 procent groeide, daalde in de handel na beurs met 5 procent.