Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Drie vrienden van Berlusconi ook veroordeeld in ‘Rubygate’

Lele Mora (links) zocht de meisjes, Emilio Fede (rechts) moest ze beoordelen op schoonheid en bereidwilligheid tot seks en Berlusconi's voormalige mondhygiëniste Nicole Minetti (midden) regelde huisvesting en vervoer.
Lele Mora (links) zocht de meisjes, Emilio Fede (rechts) moest ze beoordelen op schoonheid en bereidwilligheid tot seks en Berlusconi's voormalige mondhygiëniste Nicole Minetti (midden) regelde huisvesting en vervoer. Foto's Reuters

Een Italiaanse rechtbank heeft drie vrienden van de Italiaanse oud-premier Berlusconi veroordeeld tot celstraf van vijf tot zeven jaar. Volgens de rechtbank heeft het drietal prostitutie van minderjarigen bevorderd door in Berlusconi’s villa een “bordeel voor de premier” te organiseren.

Impressario Lele Mora zocht voor de seksfeestjes meisjes, tv-presentator Emilio Fede moest ze beoordelen op schoonheid en bereidwilligheid tot seks en Berlusconi’s voormalige mondhygiëniste Nicole Minetti regelde hun huisvesting en vervoer. Mora en Frede kregen beide zeven jaar cel opgelegd, Minetti vijf jaar. Alle drie gaan in beroep en blijven voorlopig op vrije voeten: de straf wordt pas definitief als een verdachte is uitgeprocedeerd.

Daarom is ook Berlusconi nog op vrije voeten. Eind vorige maand werd hij in ‘Rubygate’ al veroordeeld tot zeven jaar cel en een levenslang verbod op openbare functies in de de beruchte prostitutiezaak. Ook hij is in beroep gegaan.

Erotische avonden in Arcore

Op de achtergrond in deze zaak spelen de erotische avonden in Berlusconi’s villa in Arcore, bij Milaan, waar mannen van boven de zeventig zich vermaakten met jonge vrouwen. De details hiervan zijn breed uitgemeten: vrouwen verkleedden zich als non, als beroemde voetballers, of zelfs als de openbare aanklager in het proces, compleet met rode pruik, en voerden dan een striptease uit. De vrouwen kregen een maandelijkse toelage, een woning, soms een auto en een baantje bij de tv. In Berlusconi’s proces draaide het vooral om een minderjarig meisje: Ruby.