Detroit is zo goed als failliet

Bouwval in Detroit, op de achtergrond het hoofdkantoor van General Motors. De stad stevent af op faillissement. Foto Bloomberg

Detroit, met autofabrikanten als Ford en General Motors eens een bloeiende industriestad, heeft faillissement aangevraagd. De in verval geraakte stad kan zijn schulden niet meer betalen en wil dat er via de rechter een regeling komt met de talrijke schuldeisers, waaronder Bank of America, JPMorgan Chase & Co en een reeks hedgefondsen. Ook de ambtenaren zullen worden getroffen door ingrepen in pensioenen en inkrimping van personeel.

Niet eerder vroeg zo’n grote Amerikaanse stad faillissement aan. Volgens de speciaal aangestelde bewindvoerder, de in faillissementen gespecialiseerde advocaat Kevyn D. Orr, heeft Detroit een schuld van 18 miljard, en mogelijk 20 miljard dollar (circa 14 tot 15 miljard euro).

Detroit verwierf faam dankzij de auto-industrie (‘Motor City’) en de soulmuziek (Motown). In de jaren vijftig telde de stad nog bijna twee miljoen inwoners, nu zijn het er minder dan 700.000. Van hen betaalt iets meer dan de helft onroerendgoedbelasting. Tegenover iedere werkende staan twee gepensioneerden. Van alle grote steden in de VS heeft Detroit het hoogste misdaadcijfer. Er staan 78.000 gebouwen leeg.