Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Bouw

Den Haag: wel geld, geen besluit cultuurplan Spui

De Haagse gemeenteraad stelt 181 miljoen euro beschikbaar voor een cultureel complex in het centrum van de stad. Het Nederlands Dans Theater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium krijgen daar een nieuw onderkomen. Het geld wordt gebruikt voor de bouw van het omstreden nieuwe Spuiforum of voor een alternatief plan. Dat heeft de raad afgelopen nacht besloten.

Het nieuwe cultuurcentrum moet de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater vervangen. Die gebouwen aan het Spuiplein werden geopend in 1987, maar zijn volgens het stadsbestuur en de gebruikers verouderd. In november nam de raad een principebesluit over de bouw van het Spuiforum. Maar tegenstanders vinden de kosten (181 miljoen) te hoog. Uit opiniepeilingen blijkt dat de grote meerderheid van de Hagenaars tegen de bouw is.

De grootste partij in de raad, de PvdA, is verdeeld. Vorige week sprak de ledenraad zich uit tegen het cultuurhuis. Dinsdag stapte een raadslid uit onvrede uit de fractie. Een andere PvdA’er stemde afgelopen nacht tegen het krediet. Ook de voltallige oppositie stemde tegen. Ook bij coalitiepartij CDA leven twijfels, maar die fractie schaarde zich toch unaniem achter het voorstel.

De komende maanden wordt een alternatief plan onderzocht. Dat gaat uit van renovatie plus gebruik van een leegstaand ministerie daar vlakbij. In september moet de studie klaar zijn. Dan moet ook een second opinion naar de bouwkosten van het Spuiforum zijn afgerond. Als blijkt dat het alternatief goedkoper is wordt voor renovatie gekozen. Anders wordt het Spuiforum gebouwd. Wethouder Norder (stadsontwikkeling, PvdA) verwacht dat nieuwbouw een beter resultaat oplevert dan renovatie.