Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Bouw

Den Haag stelt krediet beschikbaar voor omstreden Spuiforum

Zo zou het Spuiforum er volgens de plannen uit moeten komen te zien
Zo zou het Spuiforum er volgens de plannen uit moeten komen te zien Still uit video over Spuiforum van gemeente Den Haag

De gemeenteraad in Den Haag heeft ingestemd met het beschikbaar stellen van een krediet van 181 miljoen euro voor een cultuurhuis in de stad. Het geld is ofwel voor de bouw van het omstreden nieuwe Spuiforum of voor renovatie van bestaande gebouwen als alternatief. Daarnaar wordt de komende maanden onderzoek gedaan. In september moet de knoop worden doorgehakt, meldt de NOS.

Het plan voor de bouw van het Spuiforum werd eind vorig jaar al aangenomen door de Haagse gemeenteraad. Dit besluit werd in de maanden erna ter discussie gesteld, vooral vanwege veel verzet van de inwoners. Zeven op de tien Hagenaars noemden het gebouw megalomaan, zeker in tijden van bezuinigingen. Het akkoord kwam er terwijl de gemeente tegelijkertijd bezuinigde op kunst en cultuur.

Verzet binnen PvdA

Vooral binnen de PvdA kwam er verzet, binnen de fractie en onder de leden. Een lid van de fractie stapte eerder deze week op en ging als eenmansfractie verder. Nu de raad heeft ingestemd met de kredietverlening lijkt een crisis in de gemeentepolitiek afgewend, schrijft de NOS.

Het Spuiforum komt op de plaats van de huidige Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater en moet onderdak gaan bieden aan het Nederlands Dans Theater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. De huidige gebouwen, geopend in 1987, zijn verouderd.

Directeur Nederlands Dans Theater neemt ontslag

Gisteren werd bekend dat de zakelijk directeur van het Nederlands Dans Theater, Robert van Leer, per september ontslag neemt. Zijn vertrek zou verband houden met de bouw van het nieuwe onderkomen. Maar dat was “een van vele factoren”. Artistiek directeur Paul Lightfoot en de vertrekkende Van Leer maakten zich vooral druk over het tijdelijke onderkomen van het Nederlands Dans Theater. Het zou om vier tot zes jaar gaan en dat is “riskant” in tijden dat het NDT weer op de kaart staat dankzij Van Leer en grote beloften heeft gedaan aan de subsidiënten op het gebied van educatie, ondernemerschap, publieksopbouw.