Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Costa pakt in zware Alpenrit tweede etappewinst - Gesink beste Nederlander

Rui Alberto Costa komt na 204,5 kilometer als eerst over de finish in Le Grand-Bornand.
Rui Alberto Costa komt na 204,5 kilometer als eerst over de finish in Le Grand-Bornand. Foto AP / Peter de Jong

Rui Costa heeft zijn tweede dagzege in de Tour de France geboekt. De Portugees van Movistar kwam in de negentiende etappe na een zware bergrit met vijf Alpen-cols solo aan. Andreas Klöden eindigde net als in 2004 als tweede in Le Grand-Bornand. De zieke Bauke Mollema bleef knap overeind in de favorietengroep en behield zijn zesde plaats in het door Chris Froome aangevoerde klassement.

Costa’s overwinning was vrijwel identiek aan zijn zege dinsdag in Gap. Drie dagen terug demarreerde hij ook bij zijn medevluchters op de slotklim en bereikte hij na een afdaling van iets meer dan tien kilometer alleen de finish. Voor de Portugees was het de derde ritzege in de Tour van zijn carrière. Robert Gesink was op de zevende plaats de beste Nederlander.

Etappe-uitslag

  1. Rui Costa (Movistar) 5:59:01
  2. Andreas Klöden (RadioShack) +48
  3. Jan Bakelants (RadioShack) +1:44
  4. Alexandre Geniez (FDJ.fr) +1:52
  5. Daniel Navarro (Cofidis) +1:55


Na de loodzware etappe van gisteren met tweemaal de beklimming van de Alpe d’Huez moesten de renners een dag later direct aan de bak. Kort na het vertrek stonden eerst de Col de Glandon en even later de Col de la Madeleine van de buitencategorie op het programma.

Een kopgroep van meer dan veertig renners kreeg de zegen van het peloton. Robert Gesink, Tom Dumoulin en Johnny Hoogerland namen de Nederlandse inbreng voor hun rekening.

Ryder Hesjedal, Ion Izagirre en later ook Pierre Rolland kozen in een vlaag van overmoed de aanval, maar het bleek sportieve zelfmoord. Op de slotklim van de eerste categorie werd Rolland als laatste opgeslokt door de ontketende Costa.

De Portugees had al zijn medevluchters zijn hielen laten zien, waaronder Gesink. Achter Klöden finishte Jan Bakelants uiteindelijk als derde. Gesink eindigde op ruim twee minuten als zevende. Dumoulin werd dertiende.

De klassementsmannen hielden zich lange tijd koest, maar kwamen in de laatste kilometers van de slotklim toch uit hun hok. Onder meer Joaquin Rodriguez en Nairo Quintana demareerden, maar echt veel marge pakten zij niet. Mollema moest een klein gaatje laten, maar vond in de dertien kilometer lange afdaling naar finishplaats Le Grand-Bornand toch weer aansluiting.

Ploeggenoot van Belkin Ten Dam kende wederom een slechte dag en verloor zijn tiende plaats in het klassement aan de Pool Michal Kwiatkowski. Mollema is op 8.58 minuten van Froome de nummer zes. Alberto Contador en Quintana staan op respectievelijk 5.11 en 5.32 tweede en derde. Zij voelen de hete adem van de nummers vier en vijf, Roman Kreuziger en Rodriguez, in hun nek.

De stand in het klassement

  1. Chris Froome (Team Sky) 77:10:00
  2. Alberto Contador (Saxo - Tinkoff) +5:11
  3. Nairo Quintana (Movistar) +5:32
  4. Roman Kreuziger (Saxo - Tinkoff) +5:44
  5. Joaquim Rodríguez (Katyusha) +5:58

Morgen krijgt het peloton nog een bergetappe voor de kiezen. Een dag later volgt de traditionele slotrit naar de Champs-Élysées.

Etappekaart via Cycling the Alps. Het verslag komt van persbureau Novum.