Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Duurzaamheid

CBS: consumptie blijft krimpen

Luxe Bentleys in de showroom van Louwman Exclusive Cars. Vooral de uitgaven aan auto's daalden in mei 2013, vergeleken met een jaar eerder.
Luxe Bentleys in de showroom van Louwman Exclusive Cars. Vooral de uitgaven aan auto's daalden in mei 2013, vergeleken met een jaar eerder. Foto ANP / Erik van 't Woud

De consumentenbestedingen zijn in mei met 1,8 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Dat bracht het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend naar buiten. Vooral de bestedingen aan duurzame goederen zijn sterk afgenomen.

Aan duurzame goederen besteedden de huishoudens 8,7 procent minder dan een jaar eerder. In april was dat tien procent. Consumenten kochten vooral minder nieuwe auto’s, maar ook fors minder kleding, schoenen, woninginrichting, huishoudelijke artikelen en apparaten. De consumptie van voedings- en genotmiddelen kromp met 2,5 procent.

Dat het in mei relatief koud was, zorgde er wel voor dat er meer gas werd verstookt; anders was de krimp van de consumptie nog groter geweest.