Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Weer

Bijna tropisch

Het aanhoudende zomerweer beleeft zaterdag een klein dipje met wolkenvelden en lagere temperaturen. Vanaf zondag echter keert het zomerweer terug met volop zon en hogere temperaturen.

Een hogedrukgebied boven Schotland houdt al een tijd bijna alle storingen op afstand en zorgt daarmee voor rustig zomerweer. Vrijdagavond glipt er toch een zwakke storing tussendoor, die vanuit het noorden Nederland binnentrekt. Hierdoor neemt de bewolking toe en valt in de nacht naar zaterdag lokaal een beetje motregen. Op de meeste plaatsen blijft het droog.

Zaterdag is in de ochtend nog veel bewolking aanwezig. In de loop van de middag breekt het wolkendek open en komt de zon er af en toe bij. De temperatuur doet een stapje terug, met maximaal 20 graden in het noordwesten en lokaal nog 25 graden in Limburg. Daarbij staat een zwakke tot matige noordoostenwind.

Zaterdagavond klaart het steeds verder op en dat is de opmaat naar een onbewolkte zondag. De weinig wind die er staat, komt uit richtingen tussen oost en noordoost.

De temperatuur stijgt zondag overdag aan zee naar 23 tot 26 graden. In het binnenland kan op een aantal plaatsen de tropische grens van 30 graden worden overschreden.

Na zondag houdt het zonnige zomerweer aan, met nauwelijks wolken en vooral in het binnenland nog steeds tropische temperaturen.