België heel even zonder regering én koning

Heel even zal het er in België maandag om spannen of er nog wel een regering zit. Premier Elio Di Rupo gaat dan op bezoek bij de nieuwe koning Philippe, die zondag wordt ingehuldigd. De premier zal het staatshoofd meteen pro forma ontslag van zijn regering aanbieden. Het is traditie bij een troonswisseling, roept de krant De Standaard in herinnering. In 1993, na de inhuldiging van Albert II, ging het ook zo, maar dat waren veel Belgen alweer vergeten. De nieuwe koning zal het ontslag even traditiegetrouw weigeren.

Zondag wordt het ook even spannend – althans in theorie. Koning Albert II neemt afstand van de Belgische troon rond half elf. Om half een zal prins Filip de eed afleggen. Twee uur lang zal de troon ‘onbezet’ zijn.

Volgens artikel 90 van de Belgische grondwet verschuift de macht van de Koning dan naar de regering. Dus is België heel even monarchloos, een gelegenheid die de regering zou kunnen aangrijpen voor het uitroepen van de republiek. Maar zoals de grondwet ook bepaalt moet deze macht weer worden teruggegeven aan de Belgische koninklijke familie, de Saksen-Coburgs.