Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Advocaat Timothy Broas wellicht tóch ambassadeur VS in Nederland

Exterieur van de Amerikaanse ambassade in Den Haag
Exterieur van de Amerikaanse ambassade in Den Haag Foto Hollandse Hoogte/ Marco Hillen

Timothy Broas, een strafrechtadvocaat en belangrijke fondsenwerver voor de herverkiezingscampagne van president Barack Obama, is voorgedragen als de Amerikaanse ambassadeur in Nederland. Dat meldt persbureau Reuters.

Een jaar geleden werd hij ook al voorgedragen als ambassadeur, maar werd hij kort na zijn nominatie aangeklaagd wegens het rijden onder invloed, te snel rijden en verzet bij zijn arrestatie. Terwijl zijn zaak liep, vond hij het ongepast dat zijn naam nog werd genoemd voor de post, vertelt zijn advocaat aan Reuters.

De serieuzere beschuldigingen werden later ingetrokken en Broas pleitte schuldig aan een kleinere verkeersovertreding. Hij kreeg een proeftijd, nog voor het vonnis, waardoor hij nooit formeel veroordeeld is.

Meer dan half miljoen aan donaties opgehaald

Broas haalde meer dan 500.000 euro in donaties op voor Obama’s herverkiezingscampagne vorig jaar. De advocaat is de meest recente benoeming van grote donoren die door Obama een diplomatieke post in het buitenland krijgen. De senaat moet de benoeming van Broas nog wel goedkeuren.