Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

39.396 wandelaars lopen de Vierdaagse uit

De Via Gladiola in Nijmegen. Vandaag voltooiden duizenden wandelaars de Vierdaagse.
De Via Gladiola in Nijmegen. Vandaag voltooiden duizenden wandelaars de Vierdaagse. Foto ANP

De 97e editie van de Nijmeegse Vierdaagse is door 39.396 wandelaars uitgelopen. Op de laatste dag zijn 359 deelnemers uitgevallen, iets meer dan de 326 van vorig jaar. De Brit Simon Brownlee kwam net als vorig jaar als eerste over de eindstreep.

Gisteren haalden 39.755 wandelaars nog de eindstreep. Die dag bleek ook de zwaarste te zijn, toen vielen 964 deelnemers uit. Aanvankelijk waren er 42.493 mensen die hun startbewijs hadden opgehaald. Het totaal aantal uitvallers bedraagt daarmee 3097.

Vergeleken met vorig jaar vielen slechts iets meer mensen uit. Vorig jaar regende het echter veelal tijdens de Vierdaagse. Dit jaar kregen de deelnemers te maken met zonnig zomerweer.

Vandaag kregen deelnemers nog een kwartier extra tijd om te finishen. Eigenlijk hadden wandelaars tot 18.00 uur de tijd om de eindstreep te bereiken, maar dat werd 18.15 uur, waarmee de wandelaars die er bijna waren nog konden finishen.

“We kijken altijd of dat nodig is. Zo hoef je mensen die er bijna zijn niet teleur te stellen.”

De wandelaars werden bij de laatste kilometers op de Sint Annastraat, die voor de gelegenheid werd omgedoopt tot Via Gladiola, traditiegetrouw door het publiek overspoeld met gladiolen. De intocht van de Vierdaagse kan jaarlijks rekenen op duizenden toeschouwers. Op de Via Gladiola was het dan ook erg druk. (Novum)