Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Mandela wordt 95 in ziekenhuis - Zuma: zijn gezondheid verbetert

Een groep studenten zingt een verjaardagsliedje voor Mandela buiten bij het ziekenhuis in Pretoria waar de oud-president verblijft. Mandela is vandaag 95 jaar geworden en tegen de verwachtingen in gaat zijn gezondheid gestaag vooruit.
Een groep studenten zingt een verjaardagsliedje voor Mandela buiten bij het ziekenhuis in Pretoria waar de oud-president verblijft. Mandela is vandaag 95 jaar geworden en tegen de verwachtingen in gaat zijn gezondheid gestaag vooruit. Foto AP / Themba Hadebe

De gezondheid van Nelson Mandela, die vandaag 95 jaar wordt, gaat gestaag vooruit. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma vandaag laten weten.

In een verklaring zei Zuma:

“Madiba verblijft in het ziekenhuis in Pretoria, maar zijn artsen hebben bevestigd dat zijn gezondheid gestaag vooruitgaat.”

Mandela’s dochter Zindzi heeft gezegd dat haar vader steeds sterker wordt en dat hij “elk moment” naar huis kan. Mandela ligt al in het ziekenhuis sinds 8 juni met longproblemen. Zijn toestand was kritiek, maar is nu alweer enige tijd stabiel.

Zuma: trots op ons icoon

In het hele land wordt vandaag de verjaardag gevierd van Mandela, de dag werd in 2009 uitgeroepen tot Internationale Nelson Mandela Dag wegens zijn bijdrage aan verzoening in Zuid-Afrika. Zuma liet weten:

“We zijn trots op ons internationaal icoon en wensen hem een goede gezondheid toe. Laat vandaag de beste verjaardagsviering zijn ooit.”

Zuma dankte alle Zuid-Afrikanen voor de steun, “compassie en onophoudelijke liefde”, voor Mandela tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis.