Voorzitter Fenerbahçe: wij starten wél in de Champions League

Supporters van Fenerbahçe eind juni, bij een protest tegen de UEFA-straf. Foto EPA / Erdem Sahin

De Turkse voetbalclub Fenerbahçe doet wel mee met de Champions League. Dat zei voorzitter Aziz Yildirim vandaag. De club werd door de UEFA uitgesloten van deelname vanwege een omkoopschandaal, maar het internationale sporttribunaal CAS heeft de schorsing van twee jaar volgens Yildirim opgeschort.

Morgen wordt er geloot voor het prestigieuze Europese clubtoernooi. Volgens de voorzitter zal de naam van Fenerbahçe, de club van Dirk Kuijt, dan gewoon in een van de kokertjes zitten. De UEFA zelf heeft nog niets losgelaten over de vermeende beslissing van het CAS.

De verklaring van Yildirim, in het Turks, naar buiten gebracht via het officiële YouTube-kanaal:
http://youtu.be/XYQoplc64Zw

Bursaspor, de nummer vier van de competitie, zou Fenerbahçe eigenlijk vervangen. Dat gaat vanzelfsprekend niet door als Yildirim gelijk heeft.

Besiktas kreeg één jaar schorsing

Naast Fenerbahçe werd ook stadsgenoot Besiktas (beiden hebben hun thuisbasis in Istanbul) geschorst door de UEFA, voor één jaar. Of ook de straf van die club door het CAS wordt opgeschort, is nog niet duidelijk.

De twee clubs gingen eerder in beroep bij de UEFA, maar deze week werd duidelijk dat dat niets opleverde.

Straf voor manipuleren voor wedstrijden

In 2011 werden in Turkije ruim vijftig bestuurders, spelers en scheidsrechters opgepakt die betrokken zouden zijn bij matchfixing in de twee Turkse profcompetities. Bij huiszoekingen werden onder meer verboden wapens en vervalste papieren gevonden. Ook gaven clubs elkaars tegenstanders aanmoedigingspremies, iets wat in Turkije verboden is.

Vooral kampioen Fenerbahçe, dat in het seizoen 2011-2012 al werd uitgesloten van de Champions League, zou veel wedstrijden hebben gemanipuleerd. In een weergaloze sprint naar het landskampioenschap won de club zestien van de laatste zeventien wedstrijden. Besiktas wordt ervan verdacht de bekerfinale tegen Istanbul BB twee seizoenen geleden te hebben gemanipuleerd.

    • Peter Zantingh