Verkoop alcohol bij tankstations blijft verboden

Bij het tankstation Klok in Hoogeveen was sinds november vorig jaar weer alcohol te koop. Klok wilde met de actie een proefproces uitlokken. Foto ANP / Vincent Jannink

Het verbod op alcoholverkoop bij tankstations blijft intact. Het mag al sinds 2000 niet, maar vijf tankstations lokten een proefproces uit door dat verbod moedwillig te negeren. De rechtbank in Assen bepaalde vandaag dat er niets aan de wet verandert.

Dat meldt RTL Nieuws. De actievoerende tankstations, waaronder die van Ewout Klok in Hoogeveen, stuurden op het proefproces aan mede namens de belangenvereniging voor pomphouders, BETA (waar Klok tot medio 2012 voorzitter van was).

De vereniging vindt het oneerlijk dat ze geen alcohol mogen aanbieden terwijl wegrestaurants en supermarkten langs de weg dat wel mogen. Daarnaast wordt in Duitsland en België alcoholverkoop wel toegestaan, aldus Klok. Pomphouders zouden met het verbod, dat sinds 2000 geldt, veel omzet mis lopen. Hij heeft het zelf over 35 procent.

Klok maakte bezwaar tegen een boete van 900 euro die hij kreeg omdat hij alcohol weer in de schappen zette, maar dat bezwaar werd afgewezen door het ministerie van Economische Zaken. Hij bracht de zaak daarop voor de rechter. Nu Klok geen gelijk heeft gekregen van de bestuursrechter wil hij in hoger beroep om de zaak uiteindelijk voor het Europees hof te brengen.

    • Peter Zantingh