Tweedaags dipje

De afgelopen dagen was het over het algemeen hoogzomer in Nederland, maar het zomerweer moet even een stap terug doen. Gelukkig is dit maar van korte duur.

Na een zonovergoten donderdag blijft het ook in de avond nog zomers. De nacht naar vrijdag verloopt helder. Bij weinig wind dalen de temperaturen tot 12 graden in het binnenland en tot rond 15 graden op de stranden.

Vrijdag blijft het op veel plaatsen zonnig. Alleen in het noorden van het land trekt wat vochtiger lucht binnen. Hierdoor ontstaan ook enkele stapelwolken. De maxima liggen tussen 20 graden op de Wadden en lokaal 28 graden in Limburg.

Zaterdag trekken de wolken verder naar het zuiden en de temperaturen gaan hierdoor omlaag. In het zuiden, waar de zon nog regelmatig door de bewolking heen weet te breken, wordt het nog 24 graden. In Noord-Nederland komt de zon er echter niet of nauwelijks doorheen, waardoor het kwik stokt bij 19 tot 21 graden.

Dit bewolkte intermezzo duurt niet lang: zondag verdwijnen alle wolken en tot na het weekeinde blijft het vervolgens zonnig. Hierdoor gaan de maxima weer in de lift: zondag wordt het alweer zo’n 24 graden aan zee tot 28 graden in het binnenland.

Vanaf maandag blijft het zomers warm. Alleen op de Wadden is het met 20 graden steeds wat koeler.