Thermphos krijgt boete wegens schuld aan dood werknemers

Het inmiddels failliette chemisch bedrijf Thermphos in Zeeland. op een archieffoto uit 2010. Foto ANP / Gerard van Daalen

De failliete fosforfabrikant Thermphos is schuldig aan de dood van twee werknemers. Dat heeft de rechtbank in Middelburg vanmiddag bepaald. Het bedrijf krijgt een boete van tweehonderdduizend euro. Justitie had dezelfde straf geëist.

Thermphos wist van het gevaar in een oven en had maatregelen moeten nemen, aldus de rechtbank. Het ongeluk bij het Vlissingse bedrijf gebeurde in mei 2009 tijdens werkzaamheden aan de oven. Daarbij ademden zij een giftige stof in, vielen in de oven en raakten bewusteloos. De mannen overleden dezelfde dag nog in het ziekenhuis. Een derde slachtoffer overleefde het incident.

Werknemers onvoorbereid ovens in gestuurd

De rechtbank kwam vandaag tot de conclusie dat de twee slachtoffers zijn overleden aan de gevolgen van het verblijf in de zuurstofarme en giftige atmosfeer in de oven. De ovens waren voor het ongeluk stilgezet vanwege de crisis. Daarop werd besloten onderhoud aan de ovens te laten uitvoeren. De werknemers werden zonder bescherming en onwetend over de gevaren de ovens in gestuurd.

Thermphos had maatregelen moeten nemen, zo oordeelt de rechtbank. De veiligheidscultuur binnen het bedrijf schoot ernstig tekort. Het OM stelde eerder dat het niet de vraag was of er iets zou misgaan binnen het bedrijf, maar wanneer.

Nabestaanden krijgen schadevergoeding

De fosforfabrikant moet naast de boete ook een schadevergoeding van tienduizend euro betalen aan de echtgenoten van de slachtoffers. Thermphos, dat in november failliet ging, kwam geregeld in het nieuws vanwege het gebrekkig naleven van milieu- en andere regels.

Een doorstart voor het bedrijf is nog steeds niet uit zicht. Eind juni meldde Omroep Zeeland dat Thermphos deels wordt overgenomen door het Oostenrijkse recyclebedrijf Kalogeo Gruppe. Voor september moet een definitieve koopovereenkomst worden getekend. (Novum)