Talibaan schrijven Malala

Een prominente Pakistaanse Talibaan-commandant heeft in een open brief aan het Pakistaanse meisje Malala Yousafzai spijt betuigd over de aanslag van vorige herfst waarbij zij ernstig gewond raakte.

Adnan Rasheed, een voormalige luchtmachtofficier die zich later bij de Talibaan voegde, ging niet zover zich te verontschuldigen voor de aanslag. Maar hij schreef: „Toen jij werd aangevallen kwam dat als een schok voor mij. Ik wilde dat het nooit gebeurd was en dat ik je vooraf van advies had kunnen voorzien.”

Rasheed reageert kennelijk op de met veel publiciteit omgeven toespraak van Malala afgelopen vrijdag bij de VN in New York ter gelegenheid van haar zestiende verjaardag. Net als voor de aanslag hield ze een hartstochtelijk pleidooi voor onderwijs voor meisjes. Ze zei onder meer dat de pen machtiger is dan het zwaard.

Volgens Rasheed was de aanslag niet bedoeld om haar te beletten naar school te gaan maar ingegeven door haar „activiteiten tegen de Talibaan”.

In zijn brief, die veel weg had van een preek, riep Rasheed Malala op naar Pakistan terug te keren. Daar zou ze naar een meisjesschool moeten gaan en haar pen moeten voeren voor de islam.

Malala’s ouders lieten vanuit Groot-Brittannië, waar het gezin sinds de aanslag verblijft, weten dat ze niet op de brief wilden reageren. Een familievriend opperde dat het een poging van de Talibaan betreft publicitaire schade te repareren. (Reuters, BBC)