Opinie

Stéphanie Versteeg Out of the kitchen

Zoals ik vorige week al vertelde, staat deze zomer voor mij een kampeertripje in Italië op de planning. Dat vergt enige voorbereiding, want koken op de camping vraagt om een andere state of mind dan gewend. In de auto past namelijk geen inbouwkeuken of ruim assortiment aan kookpannen, de mogelijkheden zijn beperkt. Ik moet het op mijn vakantie doen met niet meer dan één gaspitje en een barbecue. Een paar jaar geleden ging ik op eenzelfde manier naar Scandinavië. Samen met een vriendin trok ik twee weken met een bestelbus door de Noord-Europese rimboe. Campings werden deze periode gemeden, want ons kamp zetten we die zomer liever op in de bossen, tussen de koeien of naast helder blauwe meertjes. Koken probeerden we elke avond, maar ondanks onze geraffineerde mis-en-place bakten we er weinig van. Een voorbeeld: met behulp van meters aluminiumfolie poogden we onze bordjes gekookte rijst warm te houden, terwijl de currysaus nog fanatiek stond te pruttelen. Geen succes. Uiteindelijk aten we elke avond maar pannenkoeken, want dat was een stuk minder gedoe. Achteraf gezien hadden we dit op heel andere manier kunnen aanpakken. Te beginnen met het schrappen van gerechten die om veel pannetjes vragen. Er zijn tal van eenpansgerechten waar we die zomer onze buik mee hadden kunnen vullen – pannenkoeken daargelaten – maar we dachten nog niet bepaald out of the box. Of moet ik zeggen: out of the kitchen.Aankomende vakantie wordt dat anders, ik heb inmiddels de eenpanspasta onder de knie. Daarvoor neem je één grote pan, en gooit daar alle ingrediënten in. Scheutje warm water erbij, met de deksel op de pan laten koken en binnen twintig minuten staat een zeer campingwaardige maaltijd op tafel. Snijd de ansjovis klein en hak de knoflook fijn. Verhit een scheutje olijfolie in een grote kookpan en bak hierin kort de ansjovis, chilivlokken en knoflook aan. Let op dat de knoflook niet verbrand. Snijd de tomaten in kleine blokjes en doe samen met de pasta in de pan. Giet er 200 ml water overheen en breng aan de kook. Zet het vuur daarna laag en laat alles een kwartiertje pruttelen met de deksel op de pan. Voeg de laatste vijf minuten de olijven en kappertjes toe. Verdeel de pasta over de borden en bestrooi naar smaak met peper en zout uit de molen. Maak af met wat geraspte Parmezaanse kaas.