Spotify ziet muziekpiraterij afnemen

Uitgerekend in de week dat Radiohead-producer Nigel Godrich kritiek uitte op de beperkte opbrengsten van Spotify, presenteerde de streamingdienst donderdag een onderzoek naar muziekpiraterij.

In Nederland zou het aantal mensen dat gekopieerde muziek downloadt, gekelderd zijn van 5 miljoen in 2008 naar 1,8 miljoen in 2012. In Nederland loopt, net als in Zweden en Noorwegen, het aantal ‘actieve piraten’ terug sinds Spotify er actief is.

Piraterij decimeerde de platenindustrie maar in 2012 zorgden digitale verkopen, waaronder muziekabonnementen, weer voor lichte omzetgroei. Spotify zegt een objectieve analyse gemaakt te hebben en baseert zich onder meer op gegevens van Musicmetric, die het verkeer naar torrent-websites meet. Dat zijn populaire plekken om muziek en films te downloaden.

Nederland telt veel zware downloaders, een kleine groep die veel bestanden downloaden.

Spotify onderzocht ook het effect van windowing – het uitstellen van releasedata van albums in sommige landen. Daardoor zouden muziekfans eerder geneigd zijn om een album te kopen. Maar volgens de muziekdienst zorgt juist één enkele releasedatum voor betere verkopen.