Riblon wint op Alpe d’Huez, Mollema en Ten Dam zakken in klassement

Christophe Riblon wint. Foto AP / Peter deJong

De Fransman Christophe Riblon heeft de etappe naar Alpe d’Huez gewonnen. Hij haalde op twee kilometer van de streep medevluchter Van Garderen bij en ging solo naar de overwinning. Froome vergrootte zijn voorsprong op Contador, Mollema en Ten Dam zakten verder weg in het klassement.

Profiel van de achttiende etappe.

Profiel van de achttiende etappe. Infographic van ANP.

Tejay van Garderen en Christophe Riblon waren de eersten die aan de gevreesde afdaling van de Sarenne begonnen, gevolgd door verschillende kleine groepjes renners. Na materiaalpech (Van Garderen) en een gemiste bocht (Riblon) kon de Italiaan Moreno Moser de koppositie overnemen, maar hij werd weer bijgehaald door de twee anderen.

Daarachter bleven alle klassementsrenners, onder wie Mollema, bij elkaar. Ten Dam kon weer aansluiten nadat hij aanvankelijk achterop raakte. Contador en Kreuziger, de nummer 2 en 3 van het klassement, probeerden in de afdaling een gaatje te slaan, maar dat groeide niet groter dan 20 seconden.

Mollema en Ten Dam moeten concurrenten laten gaan

Toen het drietal vooraan begon aan de tweede beklimming van de Alpe d’Huez, moest Moser meteen lossen. Daarachter begon het groepje met favorieten uit te dunnen, met Mollema, Ten Dam en Kreuziger als grootste verliezers. Op zo’n acht kilometer van de top moest ook Contador zijn concurrenten laten gaan. Rodriguez, Quintana, Porte en Froome bleven over.

Mollema lost:

Vooraan zag Van Garderen Riblon steeds dichter naderen. Op twee kilometer van de streep sprong de Fransman over hem heen. Daarachter waren Quintana en Rodriguez nog weggereden bij Froome en Porte, waardoor de Colombiaan nu derde staat.

Riblon wint:

Mollema werd 26e, ruim zes minuten achter Riblon. Hij staat nu zesde in het klassement. Ten Dam werd 37e, verloor bijna tien minuten en staat nu tiende.

De reactie van Mollema:

De reactie van Ten Dam:

De etappe-uitslag

1 Christophe Riblon (AG2R)
2 Tejay van Garderen (BMC) + 0:59
3 Moreno Moser (Cannondale) + 1:27
4 Nairo Quintana (Movistar) + 2:12
5 Joachim Rodriguez (Katoesja) + 2:15

Het klassement

1 Christopher Froome (Sky)
2 Alberto Contador (Team Saxo Tinkoff) + 5:11
3 Nairo Quintana (Movistar) + 5:32
4 Roman Kreuziger (Team Saxo Tinkoff) + 5:44
5 Joachim Rodriguez (Katoesja) + 5:58
6 Bauke Mollema (Belkin) + 8:58
10 Laurens ten Dam (Belkin) + 14:39

Etappekaart via Cycling the Alps

    • Peter Zantingh