Poetin-criticus Navalny krijgt vijf jaar strafkamp

Aleksej Navalny, de anti-corruptieactivist en informele oppositieleider tegen de Russische president Vladimir Poetin, is vandaag veroordeeld tot vijf jaar strafkamp. De rechtbank in Kirov, een stad in de westelijke Oeral, acht hem schuldig aan diefstal. Een medeverdachte kreeg vier jaar.

Het vonnis wijkt licht af van de eis. Het openbaar ministerie had zes jaar gevorderd voor het delict, waarop wettelijk maximaal tien jaar staat.

Toen Navalny in 2009 adviseur was van de relatief onafhankelijke gouverneur Nikita Belich van het district Kirov zou hij 400.000 euro hebben verduisterd bij een transactie met een partij hout.

De oppositie ziet de strafzaak als een politiek proces om een van de geduchtste critici van president Poetin monddood te maken. Tegen Navalny (en zijn broer) lopen ook nog andere zaken.

Navalny, die na de zitting geboeid werd afgevoerd, reageerde kort daarvoor op zijn veroordeling. Die werd alom verwacht omdat Russische rechters de aanklager bijna altijd volgen. Hij riep zijn aanhangers op door te gaan. „Jullie zullen je niet vervelen zonder mij. Maar belangrijker is dit: blijf niet rondhangen, geef de pijp niet aan Maarten.” Voordat de uitspraak leek Navalny enige hoop te hebben dat hij er met een lichte straf vanaf zou komen. Op zijn weblog schreef hij dat rechter Sergej Blinov het vonnis niet zelf heeft geschreven maar dat het van hogerhand is opgesteld. Volgens hem lag het aan Poetin of hij, een „onschuldig mens”, zo draconisch zou worden gestraft als de aanklagers nastreven.

In Moskou, waar 37-jarige Navalny juist gisteren is geregistreerd als kandidaat voor de rechtstreekse burgemeestersverkiezingen van 8 september, zijn voor vanavond demonstraties aangekondigd. Om een verbod te omzeilen, worden de betogingen ‘volkssamenkomsten’ genoemd.