Plunder je spaarrekening en beleg je geld

De inflatie is in Nederland vorige maand opgelopen tot 3,2 procent En dus wordt geld in rap tempo minder waard Vier manieren om je persoonlijke ’inflatieschade’ zo veel mogelijk te beperken

Verslaggever

Alles wordt alleen maar duurder’ – typisch iets wat je oude buurvrouw zou kunnen verzuchten, steunend op haar volle gebloemde boodschappentrolley.

Maar ze heeft wél gelijk. Want de inflatie in Nederland is vorige maand opgelopen tot 3,2 procent. Dat becijferde het statistische bureau van de Europese Unie deze week. En daarmee is het Nederlandse inflatiecijfer hoger dan het Europese gemiddelde van 1,7 procent. Alleen in Roemenië en in Estland is de inflatie afgelopen jaar harder gestegen dan bij ons. Buren België en Duitsland zitten keurig rond het gemiddelde.

Inflatie. Het is zo’n begrip waarvan iedereen ongevéér weet wat het betekent. Maar wat precies de gevolgen zijn...? Kort gezegd betekent inflatie dat geld minder waard wordt doordat de prijzen van producten en diensten gemiddeld stijgen. Een voorbeeld: waar de buurvrouw haar trolley een jaar geleden nog voor honderd euro kon volstoppen met spullen, moet ze daar nu gemiddeld 103,20 euro voor betalen. En als de lonen nou óók met 3,2 procent waren gestegen, was er niet veel aan de hand. Maar dat doen ze bij lange na niet – we worden dus met zijn allen armer.

Een belangrijke oorzaak van de relatief hoge inflatie in Nederland is het hogere btw-tarief van 21 procent, zegt Harald Benink, hoogleraar bankwezen en financiering aan de Universiteit van Tilburg. „Daardoor werden veel spullen in één klap 2 procent duurder.”

Je hoort de buurvrouw al kreunen: en het was óók al crisis! We hadden dus toch al minder te besteden. Aan de hogere prijzen valt niet te ontsnappen. Maar inflatie hoeft geen financiële ramp te zijn. Er zijn creatieve manieren om je persoonlijke ‘inflatieschade’ zo veel mogelijk te beperken. Hieronder vier opties – geheel voor eigen risico.

Besteed je geld

Plunder je spaarrekening – als daar wat op staat. Daar staat geld namelijk letterlijk te ‘ontwaarden’. „De gemiddelde spaarrente ligt tussen de 1,2 en 1,8 procent”, zegt econoom Nico Klene van het ABN Amro Economisch Bureau. „Dat levert nog altijd meer op dan een oude sok, maar ook op een spaarrekening word je geld écht minder waard.”

In economisch onzekere tijden zijn mensen geneigd te sparen, zegt hoogleraar Benink – op zich geen onlogische neiging. „Maar vanuit inflatieperspectief is het lonender om juist te besteden. Dan heb je letterlijk meer waar voor je geld.”

Koester je schuld

Schuldenaren hebben een gek voordeel bij inflatie: hun schuld wordt relatief minder waard. Hoewel een schuld zonder aflossing in euro’s natuurlijk gewoon gelijk blijft, wordt die in koopkrachttermen kleiner – wie uitstelt, die ‘verdient’.

Nadeel is dat er over schuld altijd rente betaald moet worden. En dat kost ook geld. Maar als die rente niet zo hoog is, zoals vaak bij een studieschuld, is haastig aflossen nu niet per definitie het voordeligst.

Koop slim

Niet álle spullen zijn afgelopen jaar 3,2 procent duurder geworden. Dat percentage is een gemiddelde, gebaseerd op een ‘mandje’ met verschillende producten. En de prijsstijging van al die producten samen resulteert in die 3,2 procent.

„Stop met roken en drinken”, zegt hoogleraar Benink. En dat zegt hij niet uit gezondheidsoverwegingen. De prijs van sigaretten en drank is namelijk erg gestegen, als gevolg van gestegen accijnzen. Elektronica is bijvoorbeeld juist goedkoper geworden. Wie vooral veel spullen koopt die niet veel duurder zijn geworden – of zelfs goedkoper – beperkt zijn persoonlijke ‘inflatieschade’ tot een minimum.

Beleg

Dan is tenslotte nog de waaghalsoptie: beleg je geld. In aandelen of valuta bijvoorbeeld. En ga de strijd aan met die inflatie. Want wie méér dan 3,2 procent rendement weet te behalen op zijn belegging, die wint. Je moet alleen wel van een gokje houden – garantie op succes is er niet.

Helaas is ook geld inwisselen voor goud – vroeger beschouwd als een veilige belegging bij uitstek – niet meer zonder risico. De goudprijs daalde afgelopen half jaar namelijk met ruim een kwart en bereikte het laagste punt in drie jaar.

    • Teri van der Heijden