Ploegleider Belkin: het is nog onzeker of Mollema vrijdag start

Bauke Mollema, kopman van de Belkin-ploeg, is ziek. Het is daarom nog onduidelijk of hij morgen zal starten in de negentiende Touretappe, aldus ploegleider Nico Verhoeven. Verhoeven verklaart vanavond tegenover de NOS dat er in aanloop naar de etappe naar de Alpe d’Huez al getwijfeld werd of Mollema zou kunnen starten: “Vanochtend was hij voldoende

Bauke Mollema, kopman van de Belkin-ploeg, is ziek. Het is daarom nog onduidelijk of hij morgen zal starten in de negentiende Touretappe, aldus ploegleider Nico Verhoeven.

Verhoeven verklaart vanavond tegenover de NOS dat er in aanloop naar de etappe naar de Alpe d’Huez al getwijfeld werd of Mollema zou kunnen starten:

“Vanochtend was hij voldoende hersteld, maar hij is nu zo diep gegaan. Ik hoop dat het vannacht wat beter gaat. Morgenochtend bepalen we wat er dan gebeurt.”

Mollema werd vandaag 26e, ruim zes minuten achter Riblon. Hij staat nu zesde in het klassement. Hij leverde vandaag de hele dag een felle strijd, zo zei hij na afloop:

‘De druk van de natie ligt op zijn schouders’

Mollema stond tweede in het algemeen klassement, maar zakte na een matige tijdrit naar de vierde plaats. Na een zware etappe van vandaag daalde hij verder af naar een zesde plek. Sportredacteur Derk Walters schreef vandaag in NRC Handelsblad over de daling in het klassement die gisteren werd ingezet. Als een van de redenen noemde hij de druk die de renner momenteel moet ervaren:

“Mollema is met zijn 26 levensjaren een relatief jonge renner, die pas voor de tweede keer in zijn carrière meestrijdt om de podiumplaatsen in een grote ronde. De vorige keer was in de Vuelta d’España van twee jaar geleden, waarin hij vierde werd.

Hoewel Belkin-trainer Louis Delahaye eerder nog beweerde dat de druk geen vat krijgt op de immer nuchtere Mollema, liet ploegleider Nico Verhoeven gisteren na de tijdrit weten dat het hem wel degelijk wat doet. ‘De druk van de natie ligt op zijn schouders. Dat ervaart hij ook wel. De verwachtingen aan het begin waren niet al te hoog, maar op een gegeven moment sta je wel tweede. Dan wordt die verwachting elke dag hoger.’”

    • Annemarie Coevert