Onderzoek naar stijgend zorgtoerisme

Verpleegsters bereiden een operatie voor. Steeds meer Nederlanders wijken uit naar het buitenland voor behandelingen.
Verpleegsters bereiden een operatie voor. Steeds meer Nederlanders wijken uit naar het buitenland voor behandelingen. Foto ANP / Valerie Kuypers

Het ministerie van Volksgezondheid onderzoekt waarom zoveel Nederlandse patiënten de grens overgaan voor een medische behandeling. Dat meldt NRC Handelsblad vanmiddag. Elk jaar gaan vele duizenden mensen voor een knie- of heupoperatie naar België en ook wel naar Duitsland.

Ook Turkije is populair voor cosmetische ingrepen (die mensen zelf betalen) en voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Hoeveel mensen jaarlijks gaan is nog onbekend. De zorgverzekeraars vergoeden behandelingen in het buitenland wel.

Vorig jaar blijkt voor 280 miljoen euro meer te zijn uitgegeven aan doktersrekeningen uit het buitenland dan de bijna 600 miljoen euro die het ministerie had verwacht. “Extra gevoelig aan deze overschrijding is dat onduidelijk is wat de oorzaken daarvan zijn” zei minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) daar in juni over. Na de zomer wordt ook door verschillende ministeries samen een onderzoek opgezet naar de gestegen zorguitgaven over de grens.

Nederlanders vinden zorg elders persoonlijker

Uit gesprekken van NRC met Nederlandse patiënten en huisartsen en Belgische ziekenhuizen blijkt dat Nederlanders de dienstverlening in de Belgische zorg beter vinden. Sneller en persoonlijker.

Minister Schippers vroeg zich vorige maand in de Tweede Kamer af of “het afgesproken groeipad in de curatieve zorg een opdrijvend effect heeft op de grensoverschrijdende zorg”. Ze doelt daarmee op de afspraken die Nederlandse ziekenhuizen en verzekeraars de afgelopen paar jaar hebben gemaakt over de stijging van de uitgaven. De uitgaven mochten de afgelopen twee jaar maar 2,5 procent groeien ten opzichte van de uitgaven van het jaar ervoor. Waarschijnlijk leidt deze groeibeperking tot wachtlijsten, waarna patiënten uitwijken naar het buitenland.