Opinie

Onder orthodoxen

Ik ging een avondje langs bij mijn ouders, die met hun caravannetje op een kleine boerderijcamping stonden. Aan een wiebeltafeltje aten we kip met kerriesaus. Mijn ouders kamperen al hun hele leven. Vroeger altijd met een tent of vouwwagen, maar nu – ze zijn begin zestig – met de caravan.

Daar kan ik maar moeilijk aan wennen. Een caravan is voor echte kampeerders toch decadent. Het voelt alsof mijn ouders van hun geloof zijn gevallen en nu in het Hilton hebben ingecheckt. (Die decadentie valt trouwens mee; mijn vader sliep een nacht met zijn sokken aan, omdat het zo koud was.)

Kampeerders zijn als gelovigen: ze kicken op soberheid en ascese. Er is weinig verschil, denk ik, tussen kamperen en de ramadan: beide draaien om afzien, onthouding, verbroederend lijden – en om blij zijn als het weer voorbij is.

Mijn ouders zijn ook officieel gelovig. Orthodox bedoel ik: ze gaan naar de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt, ze lezen het Nederlands Dagblad, ze stuurden hun zeven kinderen naar bijpassende scholen en ze waren verdrietig toen ik mij uitschreef uit de kerk. Schrik niet, ik ben gewoon ingeënt.

Ze hadden op de camping een man gesproken die wist dat hier een belangrijke aardstraal liep. Had hij hoofdpijn, ging hij even het veld in. Floep, hoofdpijn weg.

Iedereen is op zijn eigen manier gek, dacht ik toen. Premier Rutte, bijvoorbeeld, die wist dat het „niet de bedoeling van God” was om inenting te weigeren. Wow, wat weet die man veel. Ook heb ik weledelgeleerde vrienden die geloven dat je kanker krijgt van E-nummers of cola light. En gisteren las ik dat volgens het RIVM van alle niet-inenters slechts 20 procent weigert vanwege hun godsdienst; en liefst 80 procent om andere redenen. Antroposofen bijvoorbeeld, of complotdenkers, bang voor Big Pharma. Die zitten niet op een kluitje, zoals de orthodoxen, maar ze zijn wel talrijker.

Schokkende cijfers. Hebben we wekenlang grefo’s en refo’s zitten bashen, blijkt dat we op de verkeerde wolven schoten. Al die columns, cartoons en tweets moeten over.

Sommige liberalen pleiten voor de invoering van de dwangprik. Gedwongen vaccinatie. Maar van dwang gaan juist de hakken in het zand (en de complotdenkers zullen zeggen: zie je wel!). Nonsens, dus.

Het beste is: voorzichtig nietsdoen. Gaat het vanzelf over. Orthodoxen zijn niet van graniet. Orthodoxie is een heel flexibel virus, dat zich aanpast aan de tijd – of uitsterft. Tot 2005 boycotte de SGP bijvoorbeeld nog televisie-optredens, uit on-wrik-bare principes. Maar kijk nu: de mannenbroeders zijn niet van de buis te slaan.

Goed nieuws. Dingen veranderen vanzelf – net zoals je op een dag opeens met een caravannetje kampeert. Ik schat dat over tien jaar ook de Biblebelt is ingeënt.

Arjen van Veelen schrijft op deze plek een wisselcolumn met Margriet Oostveen.