Omzet Nokia met een kwart gekrompen in één jaar tijd

De Nokia Lumia 1020, een lichtpuntje in zware tijden bij het Finse bedrijf. Foto EPA / Justin Lane

Telefoonfabrikant Nokia heeft in het tweede kwartaal bijna een kwart minder omzet behaald dan in dezelfde periode vorig jaar. De inkomsten van het bedrijf liepen tussen april en juni terug naar 5,7 miljard euro, tegenover ruim 7,5 miljard in 2012. Dat meldde het Finse bedrijf vandaag bij de presentatie van de tweedekwartaalcijfers.

De omzet van het bedrijf valt fors lager uit dan verwacht. Analisten geraadpleegd door financieel persbureau Bloomberg hadden vooraf ingezet op een kwartaalomzet van 6,4 miljard euro. Het nettoverlies viel met 227 miljoen euro lager uit dan werd verwacht. In het tweede kwartaal van vorig jaar leed Nokia nog een verlies van 1,4 miljard euro.

Lichtpuntje voor de voormalige telefoongrootmacht is een flinke stijging in de verkoop van de Lumia-smartphones. Nokia verkocht in het tweede kwartaal 7,4 miljoen van die toestellen, 32 procent meer dan in het eerste kwartaal. Het bedrijf loopt echter nog ver achter op Apple en Samsung. Zo verkocht Apple in het eerste kwartaal ruim 37 miljoen iPhones.

Terwijl de verkoop van Lumia’s stijgt, krimpt de verkoop van de andere mobiele Nokia-toestellen bovendien aanzienlijk. De Finse fabrikant verkocht het afgelopen kwartaal bijna 54 miljoen toestellen. Dat is 27 procent minder dan een jaar eerder.