Nigeria trekt troepenmacht terug uit Mali

Een muur van een kerk in Bamako, Mali, is momenteel behangen met campagneposters voor de komende verkiezingen, eind deze maand. Reuters/Joe Penney

De Nigeriaanse regering haalt een deel van haar troepenmacht die momenteel gestationeerd is in Mali terug naar Nigeria om in eigen land islamitische opstandelingen te bestrijden. Dat heeft de president van Ivoorkust vanavond bekendgemaakt op een top van West-Afrikaanse landen in Nigeria.

Er zitten momenteel 1200 Nigeriaanse militairen in Mali die deel uitmaken van een vredesmissie van de Verenigde Naties van int totaal ruim twaalfduizend man. De vredestroepen moeten binnenkort de taken van de Franse militairen in het land overnemen. De vredesmacht in Mali is, net als het Nigeriaanse leger in eigen land, verwikkeld in een strijd met islamitische extremisten.

Franse militairen verwikkeld in strijd met islamitische groperingen

Na de staatsgreep in hoofdstad Bamako vorig jaar maakten gewapende islamitische groeperingen gebruik van het ontstane machtsvacuüm door in het noorden van het land terrein toe te eigenen. Rond de jaarwisseling begonnen ze aan een opmars in zuidelijke richting, waarop Frankrijk militaire hulp stuurde om te voorkomen dat het land een brandhaard voor terroristen zou worden.

Volgens bronnen bij het Nigeriaanse leger worden de meeste militairen uit dat land nu teruggetrokken. Exacte aantallen zijn niet genoemd. De militairen die in Noord-Nigeria vechten tegen de radicaalislamitische sekte Boko Haram klagen al langer dat ze al maanden geen verlof hebben gehad.

Noodtoestand opgeheven

In Mali is eerder deze maand de noodtoestand, die sinds 12 januari van kracht was, opgeheven. Het Noord-Afrikaanse land staat aan de vooravond van de campagne voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, die op 28 juli gehouden moeten worden. Tijdens de noodtoestand waren openbare vergaderingen, bijeenkomsten, straatprotesten en al het andere wat de openbare orde kan verstoren, verboden.

    • Annemarie Coevert