Netflix eist met House of Cards een paar goede plekken op bij de Emmy’s

Netflix komt eraan. Niet alleen eind dit jaar in Nederland, maar ook de jury van de Emmy’s kan niet meer om de producent heen. Een unicum: niet eerder maakte een product van een online film-en tv kanaal kans op de gerenommeerde prijs van beste dramaserie. House of Cards gooit vrij hoge ogen: de serie maakt

Netflix komt eraan. Niet alleen eind dit jaar in Nederland, maar ook de jury van de Emmy’s kan niet meer om de producent heen. Een unicum: niet eerder maakte een product van een online film-en tv kanaal kans op de gerenommeerde prijs van beste dramaserie.

House of Cards gooit vrij hoge ogen: de serie maakt kans op negen Emmy Awards, die in september in LA worden uitgereikt. Arrested Development, de serie die eerder door Fox werd uitgezonden maar nu ook wordt geproduceerd door Netflix, is drie keer genomineerd.

De nominaties voor de eigen productie House of Cards zouden zomaar een voorbode kunnen zijn voor een klassieker, aldus de Amerikaanse cultuurblogger Linda Holmes:

Twitter avatar nprmonkeysee Linda Holmes I believe the first ever cable Drama Series nomination was
Sopranos in ’99. Less than 15 years to go from first-ever to totally dominating.

Netflix schrijft met deze nominaties alleen al historie, aldus diverse Amerikaanse media ‘Baanbrekend’ nieuws, aldus Ted Sarandos, de chef die verantwoordelijk is voor de content van Netflix:

“Dit gaat al onze verwachtingen te boven. We hadden een enkele nominatie al als een overwinning beschouwd. Dit is een overwinning voor zowel online televisie als voor de makers van House of Cards.”

House of Cards is een remake van de gelijknamige Britse miniserie uit 1990. Kevin Spacey speelt de hoofdrol van Francis “Frank” Underwood, een snoeiharde politicus in Washington.

Er zijn enkele nog grotere kanshebbers dit jaar bij de jaarlijkse uitreiking van de belangrijkste Amerikaanse televisieprijzen: American Horror Story:. Asylum kreeg zeventien nominaties, op de voet gevolgd door Game of Thrones, die serie is zestien keer genomineerd. Zowel Saturday Night Live als Behind the Candelabra kregen vijftien nominaties. Bekijk de volledige lijst met nominaties hier.

Later dit jaar komt Netflix naar Nederland

Vanaf eind dit najaar kunnen Nederlanders ook onbeperkt grasduinen in tv-series en een database van ruim 75.000 films. Videodienst Netflix komt eind dit jaar naar Nederland.

Amerikanen zijn weg van Netflix’ all-you-can-eat model – ooit gestart als een dvd-verhuur service maar nu volledig gebaseerd op online kijkers. 36 miljoen klanten betalen 8 dollar per maand (Nederlandse prijs waarschijnlijk 7,99 euro per maand). Onze tech-blogger Marc Hijink legde eerder uit hoe het bedrijf werkt dat wellicht ook onze televisiemarkt zal veranderen.

    • Annemarie Coevert