muziek

Uitbarsting van chaos

pop Tom Odell: Long Way Down

De Britse Tom Odell heeft alles mee: hij is jong en blond en heeft een stem die werkelijk gepijnigd kan uithalen. Gepijnigd, maar niet zo schrijnend dat het moeilijk is om aan te horen. Van Tom Odell (22, afkomstig uit Chichester) verscheen onlangs de debuut-cd Long Way Down, die in Engeland de eerste plaats van de hitparade haalde. De door Odell bespeelde piano heeft de hoofdrol in liedjes die groots uitpakken: met crescendo’s op piano en in emotie. Zijn stem is de bekroning, soepel en glooiend in het laag, met afgeknepen keel in de hoge tonen. Uit die stem spreekt de behoefte om gehoord te worden, ook als zijn teksten achterblijven (Grow Old With Me is nogal vroegwijs voor een 22-jarige: „Our hands they might age/ And our bodies will change”). Sense is een mooie, sentimentele ballade, en Can’t Pretend heeft een jubelend gospelrefrein. De grote hit Another Love kreeg een barokke melodie met een uitbarsting van chaos in het arrangement; chaos, maar beheerste chaos. De muziek van Odell mikt op een groot publiek, maar heeft genoeg ziel om werkelijk te behagen.

Odell speelt live: 16/8 Lowlands, Biddinghuizen.

    • Hester Carvalho