Musical Soldaat van Oranje volgend jaar naar Londen

De cast tijdens de galapremière van de Soldaat van Oranje in de TheaterHangaar op de oude vliegbasis Valkenburg bij Katwijk. Foto ANP / Ade Johnson

De musical Soldaat van Oranje gaat naar Londen. De producenten van het Nederlandse kassucces willen volgend jaar in première gaan met een Engelse versie. Dat meldt NRC Handelsblad vandaag.

Voor Soldier of Orange zoeken ze een locatie in de buurt van Londen waar een theaterzaal kan worden gebouwd met een draaischijf waarop de ruim duizend zitplaatsen van het ene decor naar het andere worden gedraaid. Zo zit het publiek nu ook in de verbouwde hangar op het vroegere militair vliegveld Valkenburg, waar de voorstelling sinds oktober 2010 al meer dan een miljoen bezoekers heeft getrokken. Een van de opties is een accommodatie in het park in de Londense wijk Stratford, waar vorig jaar de Olympische Spelen werden gehouden.

Londen speelt een belangrijke rol in de musical, omdat de hoofdpersoon Erik Hazelhoff Roelfzema zelf in 1941, tijdens de Duitse bezetting, naar de Britse hoofdstad uitweek en daar opklom tot adjudant van koningin Wilhelmina.

Coproducente De Levita werkt met Harry Goldsmith

De Engelse versie wordt geproduceerd door een nieuw bedrijf van Robin de Levita, die als coproducent van de Nederlandse voorstelling op het idee kwam de decors rondom een draaischijf te plaatsen. Ook in de Verenigde Staten, Japan en het Midden-Oosten is al interesse getoond in deze nieuwe theatertechniek.

In Londen werkt De Levita samen met de gerenommeerde producent Harvey Goldsmith die eerder verantwoordelijk was voor evenementen als Live Aid en voor Cirque du Soleil in Londen. “Ik denk dat dit de toekomst van het theater is”, zegt Goldsmith vandaag in het Britse vakblad The Stage. “Het geeft een ervaring die je niet eerder hebt meegemaakt.” In Nederland wordt Soldaat van Oranje doorgespeeld tot eind dit jaar.

    • Henk van Gelder