Militaire rechter weigert ernstige beschuldiging Manning te verwerpen

Manning bij zijn aankomst in de militaire rechtbank, waar de rechter vandaag bekendmaakte dat hij niet wordt vrijgesproken van de beschuldiging geheime gegevens door te spelen aan WikiLeaks. Foto AP/Patrick Semansky

De Amerikaanse militaire rechtbank heeft besloten ex-militair Bradley Manning niet vrij te spreken van de beschuldiging geheime gegevens te hebben overgedragen aan klokkenluiderssite Wikileaks. Dat is besloten nadat de verdedigende partij hiertoe een motie had ingediend.

De rechter oordeelde dat er voldoende bewijs naar voren is gebracht door de aanklagers om door te gaan met deze beschuldiging in deze grote zaak. Dit is de meest ernstige beschuldiging van de in totaal 22 aanklachten die Manning worden verweten. Als Manning schuldig wordt bevonden hangt hem hiervoor een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd.

De tien minst ernstige beschuldigingen heeft hij bekend, maar de zwaarste, het helpen van Al-Qaeda en andere vijandelijke groeperingen door te lekken, verwerpt hij. Voor hetgeen hij heeft bekend kan hij tot twintig jaar gevangenisstraf krijgen.

Net als rond klokkenluider Edward Snowden leeft rond Manning de discussie of hij als held, of als verrader moet worden beschouwd:

Manning wilde een debat over de Amerikaanse oorlogvoering

Begin vorige maand startte het proces tegen de ex-militair, die jaren geleden opzien baarde wegens het lekken van tienduizenden documenten naar klokkenluiderssite Wikileaks.

Manning wilde een debat over de wijze waarop Amerika oorlog voert. Wandaden, zoals het doden van onschuldige burgers en het schenden van mensenrechten aan de kaak stellen. Hij wilde een statement maken over informatie die volgens hem - en Wikileaks - vrij moet zijn. Maar het pakte anders uit: Manning zit nu ruim drie jaar vast. Een inhoudelijke behandeling van zijn zaak is er tot volgende maand nog niet geweest.

‘Manning is als geestelijk instabiel afgeschilderd’

NRC-correspondent Guus Valk legde vorige week in NRC Handelsblad uit hoe de actuele affaire rond Snowden zich onderscheidt van de zaak tegen Manning:

“Bradley Manning, die vele documenten aan WikiLeaks lekte, liep in 2010 na enkele maanden tegen de lamp. Hij wordt nu berecht, en hem wacht mogelijk een levenslange gevangenisstraf.

Ook Edward Snowden wacht vervolging. Het ministerie van Justitie is een vooronderzoek begonnen naar Snowden wegens het lekken van geheime informatie. Het is de vraag of Snowden lukt wat bijvoorbeeld Bradley Manning niet lukte: een debat losmaken door informatie te verspreiden. Een verschil tussen beide klokkenluiders is dat Manning door zijn aanklagers en advocaten als geestelijk instabiel wordt afgeschilderd. Dat heeft Mannings zaak bij het grote publiek geen goed gedaan.”

    • Annemarie Coevert