Kunstroof Museum Van Buuren

Het Van Buuren Museum bij Brussel vreest slachtoffer te zijn van een roof op bestelling. Dat zegt assistent-conservator Muriel De Groef. Tien kunstwerken met een gezamenlijke waarde van 1,2 miljoen euro zijn in de nacht van maandag op dinsdag gestolen. Het gaat om onder andere werk van Kees van Dongen, Pieter Brueghel de Jonge, Adriaen Brouwer, James Ensor. Grotere werken en een Van Gogh bleven hangen.

Twee dieven kwamen het museum binnen door een raam te forceren. De alarmsystemen werkten volgens De Groef goed. De dieven waren volgens haar al na amper twee minuten weer verdwenen. Het museum herbergt de sterk samenhangende collectie van het echtpaar Van Buuren waarin elk werk een specifieke plaats heeft. „Er zijn nu grote gaten in het geheel gevallen.” Vooral het werk van Van Dongen had een centrale positie in de collectie. Het Van Buuren Museum is gevestigd in de art-decovilla waar David (1886-1955) en Alice (1890-1973) van Buuren woonden. Zij verzamelden Vlaamse en Italiaanse meesters uit de 15de tot en met de 19de eeuw en kochten ook 20ste-eeuwse kunst. (Novum)