Internationale boosheid over celstraf voor Russische oppositieleider

Navalny werd vanochtend na zijn veroordeling in de handboeien geslagen en afgevoerd naar de gevangenis.
Navalny werd vanochtend na zijn veroordeling in de handboeien geslagen en afgevoerd naar de gevangenis. Foto EPA / Valentina Svistunova

Internationaal is er met veel onbegrip gereageerd op de veroordeling eerder vandaag van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) noemde zijn veroordeling “zorgelijk”. Navalny zelf roept op tot een boycot van de burgemeestersverkiezingen van Moskou.

De 37-jarige Navalny, een van de belangrijkste Russische oppositieleiders, kreeg vanochtend vijf jaar cel voor corruptie. Hij zou 400.000 euro aan hout hebben verduisterd, dat tegen een kunstmatig hoge prijs aan een staatsbedrijf werd verkocht toen hij in 2009 werkte als adviseur van de liberale gouverneur van de regio Kirov. Navalny en zijn aanhangers zeggen dat het proces politiek gemotiveerd was.

De Amerikaanse ambassadeur in Moskou reageerde vanmiddag “diep teleurgesteld” op het nieuws over Navalny’s veroordeling. Ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague veroordeelde de “selectieve rechtspraak” waarvan in zijn ogen sprake is:

Twitter avatar McFaul Michael McFaul We are deeply disappointed in the conviction of @Navalny and the apparent political motivations in this trial.
Twitter avatar WilliamJHague William Hague Concerned by conviction of Alexei Navalny, selective justice in #Russia and lack of adherence to international human rights obligations

Timmermans vestigt hoop op hoger beroep

Minister Timmermans prees Navalny in een verklaring als iemand die in Rusland juist tegen corruptie strijdt:

“Het is juist van het grootste belang dat mensen die in Rusland tegen corruptie strijden, zoals Navalny, de ruimte krijgen misstanden aan de kaak te stellen. Helaas is er alle reden voor zorg over de rechtsstaat, gelet op dit vonnis. Nu maar hopen dat het vonnis in hoger beroep sneuvelt.”

EU-buitenlandvertegenwoordiger Catherine Ashton liet zich vandaag in soortgelijke bewoordingen uit. “Deze uitkomst roept, gelet op de procedurele tekortkomingen, ernstige vragen op over de rechtsorde in Rusland”, aldus Ashton.

Oud-president van de Sovjet-Unie Michail Gorbatsjov sprak eveneens zijn afkeuring uit over Navalny’s veroordeling. De straf voor de oppositieleider bewijst volgens Gorbatsjov “helaas dat we in Rusland geen onafhankelijke rechtspraak hebben”.

Oproep tot boycot burgemeestersverkiezing

Navalny, een van de aanvoerders van het straatprotest tegen de in zijn ogen frauduleuze verkiezing van Poetin tot president vorig jaar, zou in september meedoen aan de burgemeestersverkiezingen van Moskou, maar riep vanmiddag na zijn veroordeling op tot een boycot van deze verkiezingen. Navalny had het moeten opnemen tegen zittend burgemeester Sergej Sobjanin, de kandidaat van het Kremlin. Het kamp-Navalny vreesde al dat een overwinning van Sobjanin Poetin meer glans had kunnen geven.