I now pronounce you wife and wife

Het Britse Hogerhuis heeft een wet aangenomen waardoor homo- en lesbische stellen in Engeland en Wales kunnen trouwen. De eerste huwelijken worden volgende zomer verwacht. Waarschijnlijk zet koningin Elizabeth haar handtekening nog deze week.

De wet geldt voor zowel kerkelijke als burgerlijke huwelijken. De goedkeuring was grotendeels een formaliteit. Het Lagerhuis had eerder enkele kleine aanpassingen verricht waarna de wet op advies van de fractieleiders van de Conservatieven, Labour en de Liberal Democrats door het Hogerhuis kwam.

Religieuze organisaties kunnen vanaf nu homohuwelijken sluiten, maar zijn hiertoe niet verplicht. De Anglicaanse kerk in Engeland en Wales is zelfs uitgesloten van het sluiten van homohuwelijken omdat de kerk er fel tegenstander van is. Door de uitsluiting wordt voorkomen dat ze niet later alsnog via de juridische weg kunnen worden gedwongen om de huwelijken te sluiten.

Groot-Brittannië is het vijftiende land ter wereld waar het homohuwelijk legaal wordt. In de Verenigde Staten en Brazilië is het homohuwelijk alleen in bepaalde staten toegestaan. De afgelopen twaalf maanden hebben zes staten in Amerika het homohuwelijk ingevoerd. Het is nu legaal in twaalf staten en in Washington. Vorige maand verwierp het Hooggerechtshof in de VS een hoger beroep tegen het homohuwelijk in Californië. Daardoor kunnen homostellen er trouwen. Bovendien mogen getrouwde homo’s bij allerlei federale regelingen niet langer worden achtergesteld.

Ook in Duitsland was er kort geleden een juridische doorbraak. Het Constitutioneel Hof oordeelde eind juni dat het fiscaal achterstellen van geregistreerde homo- en lesbische stellen ten opzichte van heteroseksuele getrouwde stellen, in strijd is met de Duitse grondwet. Dit vonnis wordt gezien als een belangrijke stap richting de invoering van het homohuwelijk.

Lang niet overal is het homohuwelijk dichtbij. Het Vaticaan is fel tegenstander van het homohuwelijk. En het Russische parlement stemde kortgeleden in met een wet die boetes tot 12.500 euro mogelijk maakt voor iedereen die „homoseksualiteit propageert”.

Maar vooral in veel landen in Afrika, Azië en het Midden-Oosten, hebben homo’s en lesbiennes het moeilijk. Vervolging wordt daar vaak niet als een schending van mensenrechten ervaren, zegt Amnesty International. In Iran, Mauritanië, Soedan, Saoedi-Arabië en Jemen, staat op homoseksualiteit zelfs de doodstraf. In Oeganda is eenzelfde wet in voorbereiding.