Hoorndino had lompe snuit

De schedel van Nasutoceratops is één meter tachtig lang. Illustratie Lukas Panzarin

Met zijn forse neus en naar voren gerichte hoorns was de pas ontdekte dino Nasutoceratops het buitenbeentje van zijn familie. Zijn opvallende verschijning is ook in zijn naam vereeuwigd: Nasutus betekent ‘grote neus’, ceratops ‘hoorngezicht’. Amerikaanse paleontologen maakten hun vondst van de dino gisteren bekend in Proceedings of the Royal Society B.

Nasutoceratops behoort tot dezelfde familie van zware planteneters als de beroemde Triceratops. De benen kammen van deze dino’s zijn normaal gesproken versierd met punten, haken en hoorns, maar de kraag van Nasutoceratops was opvallend kaal. Ook zijn neushoorntje was bescheiden, zeker gezien de omvang van zijn snuit.

Dat compenseerde Nasutoceratops met de hoorns boven zijn ogen. Die waren lang en recht naar voren gekanteld, zoals bij een stier. Bij andere hoorndino’s zijn de hoorns rechter en kleiner, en steken ze recht omhoog.

Het fossiel is gevonden in Utah, in gesteenten van 76 miljoen jaar oud. Noord-Amerika was destijds in tweeën gespleten door een ondiepe zee. Nasutoceratops leefde op het westelijke deel: Laramidia.